Låt medborgarna utveckla myndigheternas webbplatser

Vista Årets miljöbomb? är ett utmanande men mycket tänkvärt inlägg av Mika Sjöman från Piratpartiet i onsdagens Computer Sweden.

Det är kanske inte främst hans uttalande om Vista och möjligheterna att spara miljarder på att behålla datorer i myndighetssverige och istället köra GNU/Linux i form av Ubuntu som jag fastnar vid. Det är vi många som tycker och det skulle onekligen betyda mycket för miljön.

Det Mika också lyfter fram är möjligheten för myndigheter att utnyttja medborgarna, det vill säga kunniga individer inom webbutveckling och IT, för att bilda en community som kan “utveckla allt från myndighetshemsidor till program och support”.

Med tusentals ungdomar kan myndigheternas hemsidor bli ledande, fyllda med funktioner som medborgarna vill ha och till en kostnad nära noll.

Det är en ganska svindlande, men inte orimlig, tanke om man får till en bra strategi, taktik och styrning.


Få Pers nyhetsbrev

Per Axboms nyhetsbrev om digital etik och omtänksam design hjälper dig hålla dig uppdaterad om mänskliga rättigheter i tech-branschen. Du får utvalda inlägg i din inbox 2-3 gånger per månad.

Ange e-postadress

Bli nyckelsupporter

Nu kan du backa Pers pågående arbete med att skriva, inspirera och lära ut inom digital etik och tekniktrygghet. ❤️ Med ett företagspaket blir flera medarbetare supportrar och det ingår rådgivning. Som enskild nyckelsupporter får du förhandstittar och insyn bakom kulisserna.

Backa Per

Kommentera