Låt medborgarna utveckla myndigheternas webbplatser

Vista Årets miljöbomb? är ett utmanande men mycket tänkvärt inlägg av Mika Sjöman från Piratpartiet i onsdagens Computer Sweden.

Det är kanske inte främst hans uttalande om Vista och möjligheterna att spara miljarder på att behålla datorer i myndighetssverige och istället köra GNU/Linux i form av Ubuntu som jag fastnar vid. Det är vi många som tycker och det skulle onekligen betyda mycket för miljön.

Det Mika också lyfter fram är möjligheten för myndigheter att utnyttja medborgarna, det vill säga kunniga individer inom webbutveckling och IT, för att bilda en community som kan “utveckla allt från myndighetshemsidor till program och support”.

Med tusentals ungdomar kan myndigheternas hemsidor bli ledande, fyllda med funktioner som medborgarna vill ha och till en kostnad nära noll.

Det är en ganska svindlande, men inte orimlig, tanke om man får till en bra strategi, taktik och styrning.


Få Pers nyhetsbrev

Utkanten av digital etik är ett månatligt nyhetsbrev som belyser exempel på skadlig teknik och lär digitala kreatörer hur man bygger för universellt välmående.

Ange e-postadress

Backa

Om du vill stötta Pers arbete med att utbilda och verka för mer omtänksamma, tillgängliga och trygga digitala tjänster kan du Swisha, donera via Paypal eller bli års-/eller månadsgivare ❤️


Kommentera