Ljudevent på LinkedIn om omtänksam digitalisering

Samtal du kan delta i eller bara lyssna på, efter eget behag.

Ljudevent på LinkedIn om omtänksam digitalisering
📻
Nästa ljud-event: Onsdag 7 juni kl. 11.00-11.50. Länk kommer snart. Bli påmind.

Nästan varje vecka kan du titta in för att lyssna och/eller delta i samtal om omtänksam digitalisering. Solskenshistorier, orosmoln, funderingar, tips, spaningar om allt som påverkar välbefinnande i normaliserad datorisering.

Dessa event på cirka 50 minuter har oftast en oskriven agenda och alla som är med bjuds in till att dela med sig eller ställa frågor. Per leder samtalet och har ofta med sig exempel, nyheter, studier eller blogginlägg för att hjälpa konversationen komma igång, men det behövs inte alltid.

Du deltar precis som du själv vill, och så länge du vill. Kom in och lämna det digitala rummet efter behag. Ingen bild, ingen video och inget som spelas in* eller publiceras någon annanstans. Bara ljud. I stunden. Som radio. Fast bättre. 😉

Eftersom LinkedIn inte är intuitivt när det gäller att hitta in till ett event kan du anmäla din e-postadress här om du vill. Jag är också på gång med en guide för ljudevent som jag kommer publicera på bloggen, och som dyker upp i mitt nyhetsbrev på LinkedIn.

*Kan vara bra att känna till att LinkedIn sparar egna inspelningar under en begränsad tid för att kunna följa upp om det sker anmälningar om oacceptabla beteenden.


Mer lyssnande

Per producerar flera poddar, och du hittar dem här:

Mina podcaster
Lyssna på Per Axbom i flera poddar om omtänksam digitalisering. Engelska och svenska.

Runda algoritmerna

På varje profil på LinkedIn finns nu en klock-symbol 🔔. Du kan klicka på den för att säkerställa att du inte missar inlägg från utvalda personer. Jag har själv aktiverat klockan för cirka 6-7 personer vars inlägg jag inte vill gå miste om. Om du uppskattar och inte vill missa mina inlägg kan du göra detsamma på min profil.

Rekommendationen är att använda funktionen med omsorg. Blir det för mycket, avaktivera.

En genomskinlig klocka med grå bakgrund som visar att funktionen är avaktiverad. Och en ifylld, grå klocka som visar att funktionen är aktiverad.

Ämnen som diskuterats på tidigare event

Filippa Werner Sellbjer: Utan smartphone blev jag personen jag hoppades få vara
För fem år sedan skaffade Filippa Werner Sellbjer en mobiltelefon utan internet eller appar. Det har upphöjt hela upplevelsen av att leva.
Deepfake-porr med valfri person från Instagram
Tekniken blir hela tiden bättre och billigare. Porrindustrin växer i alla led. Nu är nämligen alla en potentiell porrskådis mot sin egen vilja. Och för unga kvinnor är det i princip omöjligt att skydda sig från att utnyttjas. Det går nu att till en låg kostnad skapa porrfilmer med vem
The Kidney Transplant Algorithm’s Surprising Lessons for Ethical A.I.
The kidney allocation score determines who gets a life-saving transplant. Here’s how it was made.
Automatiserade beslut kan påverka tilltron till myndigheter | Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse
Allt fler välfärdstjänster blir digitala. Forskaren Anne Kaun undersöker vad som händer med medborgarperspektivet när algoritmer börjar styra beslutsfattandet. En omställning som kan påverka människors tillit till myndigheter och synen på demokratin.
Hur bra är en robot på att besluta om försörjningsstöd? – JP Infonet
En ny studie visar att både servicen och effektiviteten blir bättre när en robot får besluta om för-sörjningsstöd. Däremot brister den i transparens. Läs mer här!
Fortsatta protester efter att skolval avgjorts av algoritmer – ”Jag har en klump i halsen hela tiden”
Den ena sörjer en skolplats som den andra fått, men inte vill ha. Skolplaceringarna i Göteborg fortsätter att väcka starka känslor.
The Last Children of Down Syndrome
Prenatal testing is changing who gets born and who doesn’t. This is just the beginning.
Design for universal wellbeing
Why I avoid the term human-centric and what I mean by universal wellbeing.
När din röst rymmer hemifrån
Att klona en röst kan göras med mindre än en minuts inspelning idag. Men har du koll på vem som använder din röst och till vad?
AI-ansvar i en hajpad värld
Det är aldrig så lätt att bli lurad som under en pågående hajp. Det är mars 2023 och vi är mitt i den. Det är sällan jag sett så många anamma en helt ny experimentell lösning med så lite ifrågasättande. Just i detta nu är det oerhört viktigt att skaka
  • Nattövervakning där de äldre som skulle få kameror i sina hem involverades i projektet och fick vara med och och tycka till hela vägen till utformningen av utvärderingen. Vore jätteroligt att hitta en beskrivning av detta projekt online.
  • Konsten att lösa fel problem: att göra en app för att förstå vägskyltar med datumparkering i stället för att göra bättre fysiska skyltar. Effekten blir att man direkt minskar antalet människor som kan gynnas av lösningen, och att incitamenten för att fixa grundproblemet minskar.

Ni som varit med, påminn mig gärna om sådant jag borde länka till här.

ChatGPT
Per Axbom är bloggare, föreläsare, lärare och senior strateg inom digital etik, tillgänglighet och UX-design. Han är författare till Digital omtanke och aktuell i flera podcaster.