Linköpings universitet + Google = sant

Google tar hand om studentmejlen på Linköpings universitet. Tjänsten som kallas e-GO erbjuder förutom e-post också kalender, ordbehandling, kalkyl och chatfunktion. LiU sparar med det en miljon kronor om året.

Förmodligen sparar de mer… med tanke på att antalet supportärenden blir mindre.

När denna nyhet omnämns är det ofta e-posten som kommer i fokus men minst lika intressant är det förstås att studenterna kommer köra Google Docs and Spreadsheets online. Samtidigt innebär också Googles alla specialbyggda mobila gränssnitt att man enkelt kommer åt både mejl och kalender i mobilen

Verktyg från Web 2.0 ger nya sätt att arbeta

Google Dokument och ark, som det heter på svenska, tillåter att flera studenter kan jobba på samma dokument samtidigt via en webbläsare, utan att man behöver ha Word eller Excel på datorn. I praktiken innebär Google Dokument och ark förstås också att man kan ge läraren tillgång till dokumentet och hon kan då skriva in kommentarer direkt på internet.

Linköpings universitet är föregångare bland de svenska universiteten. Förutom de kostnadsbesparingar som görs ser jag möjligheter till helt nya sätt att arbeta, samarbeta och kommunicera mellan till exempel fakultet och studenter. Det mervärdet är svårt att kvantifiera.

Nästa steg torde bli att Google lägger till en tjänst för föreläsningar online, men redan nu kan man förstås ladda upp och dela ut tillgång till föreläsningar via valfri videotjänst.

Låt oss hoppas att vi snart får inspirerande nyheter om hur LiU faktiskt använder sina nya verktyg och att de inte blir alltför e-GOcentriska.


Kommentera