Kraschkurs i migrering från Drupal till Wordpress

Sedan några veckor är jag helt frälst på WordPress och ganska trött på pillet med Drupal vid uppgraderingar och anpassningar, i alla fall när det bara gäller att sköta om en blogg. Så jag har funderat på att migrera hela axbom.se till WordPress. Efter att av misstag(!) ha raderat sajten för cirka sex timmar sedan så fick jag anledning att lära mig göra denna manöver snabbt!

Hur kunde jag radera sajten? Jo, jag skulle göra en kopia av axbom.se för att just börja labba med möjligheterna till migrering. I mappen som innehöll kopian fanns en “symlink” till axbom.se, vilket är en symbolisk länk  (ungefär som en genväg) till en annan mapp. När jag då raderade innehållt i kopian så fortsatte den radera innehåll i den symboliska mappen, som ju ledde till den skarpa sajten. Det var oerhört klantigt av mig men så fick jag anledning att göra migreringen i skarpt läge!

Eftersom jag varit öppen med mina tankar om migrering har jag bland annat fått tips om guide med tillvägagångssätt av @jonathansulo och lämplig modul för att mina URL:er ska styras om på rätt sätt av @nikkelin. Jag följde guiden och det gick faktiskt hyfsat att få över innehållet. Kategorierna hakade inte på rätt inlägg så dem fick jag ta bort helt och det har varit ett jäkla pill att få till URL:erna även om Nikke Lindqvists tips om modulen Redirection verkligen är räddaren i nöden. Den modulen ger mig också information om 404:or så att jag kan beta av ompekningarna allt eftersom. Jag gissar att det kommer ta några dagar att få allt rätt.

Kommentarerna migrerades också

Kommentarerna verkar ha hamnat på rätt inlägg, vilket ju är strålande, med den avvikelsen att mina egna kommentarer inte känns igen som mina egna. Jag måste själv fylla i e-post och webbplats för att min egen avatar skall dyka upp bland kommentarerna. Men det kan jag nog egentligen fixa med en klurig mysql-query.

En trist effekt är att Tweetmeme har nollställt räknaren för alla retweets som mina inlägg fått eftersom mina URL:er till stor del är nya. Den största förändringen är nämligen att jag tagit bort suffixet “/blogg” – axbom.se är ju bloggen, no more no less. Så det kändes rätt att göra den förändringen men var kanske inte helt genomtänkt ur alla perspektiv.

Automagiska tips?

Om någon har en smart idé för hur jag kan skriva om mina url:er automagiskt så tas det tacksamt emot. Jag har alla gamla paths i mysql-databasen också och har för mig att det finns något i mysql som heter “LIKE” som skulle kunna användas för att med hyfsad säkerhet identifiera vilka URL:er som hänger ihop och därmed skriva om dem.

Detta var slarvigt och hastigt skrivet men det är sent och nu ska jag till sängs för att under morgondagen ta hand om en febrig son (bägge barnen vaknade för en stund sedan och somnade om). Må väl och hojta gärna till om du upptäcker något du tycker jag ska fixa pronto!


Kommentera