Julklapp från SvD klickade

Jag fick ett trevligt erbjudande från SvD – möjlighet att ge bort tidningen i 6 veckor i julklapp till någon. Men eftersom jag har stängt av visning av bilder i mina e-postprogram så lyckades jag bara avregistrera mig från deras utskick!

Så här såg utskicket ut när jag öppnade det:

Mejl med erbjudande. Den enda länken som syns är Klicka här, som leder till avregistrering från SvD:s nyhetsbrev

Eftersom man inte läser på webben, utan skannar, och det står i texten: “Det enda du behöver göra är att klicka på länken…” så klickade jag snabbt på den enda länk som finns i mejlet och som heter “Klicka här”.

Problemet är att textraden, som jag inte läste, lyder: “Om du inte vill ha mer information via e-post från SvD, klicka här“.

Bort med mig från listan

Så det enda jag möttes av var en webbsida med texten “Din e-postadress har tagits bort.” Ingen mer information på den sidan, inga länkar och ingen möjlighet att ångra mig.

De flesta hade nog gett upp där och både blivit missnöjda och dessutom avregistrerat sig från kundutskick! Förmodligen raka motsatsen till syftet med mejlet.

Nåväl, jag insåg att det inte stod rätt till, så jag aktiverade bilder i mitt mejl. Då ser utskicket ut så här:

Erbjudande från SvD med en stor röd knapp som har texten Ja, jag vill ge bort SvD i julklapp

För de som har bildvisning på så får man en helt annan upplevelse – en stor fin röd knapp inbjuder till klick för att ta del av erbjudandet.

Utformningen av mejlet är helt galet förstås. Först och främst ska länken för att avregistrera sig inte heta “Klicka här”. Den ska förstås heta “Avregistrera mig”. Sedan ska man inte anta att kunden har ett e-postprogram som direkt visar bilder. Många e-postprogram tvingar tvärtom användaren till att ha bildvisning avstängt som grundinställning, eftersom det är ett led i kriget mot spam. Bilder används av spammare för att se om din e-postadress är aktiv.

Sedan måste man alltid få chansen att ångra sig! Nu måste jag ut och leta reda på en sida på SvD för att se om jag kan lyckas registrera mig igen för utskicket, för det har jag fortfarande ingen information om: hur jag går med?

CRM-ansvariga på SvD borde gå i taket.

Ser mejlet konstigt ut?

Ansvariga kommer otvivelaktigt invända med att det högst upp i mejlet stod: “Ser mejlet konstigt ut? Gå till: http://dinjulklapp.se/?klapp=123” med länk till webbsidan som jag kommer till om jag kunnat klicka på den osynliga knappen. Men jag tyckte inte att mejlet såg konstigt ut, så varför skulle jag ha klickat där? Framför allt fanns det en tydlig länk under budskapet som jag ville agera på.

Möjligen att de skulle kunna räddat lite av sin fadäs genom att skriva: “Saknar mejlet bilder? Klicka här”. Men budskapet och länken finns ju fortfarande där så resultatet hade med stor sannolikhet blivit detsamma.

Tro det eller ej, men det bästa är att skicka mejl som inte riskerar att se konstiga ut. Redan när den texten krävs så bör inköparen av tjänsten reagera.

Dessutom ett stort säkerhetshål

Länken för avregistrering av e-postadresser är för övrigt ett enormt säkerhetshål hos SvD. Det enda man avregistrerar sig med är ett id-nummer som är synligt i webbadressen. Det tar vilken hobbyprogrammerare som helt 10 minuter att bygga ett skript som automatiskt avregistrerar 10 000 kunder från e-postutskicket. Eller så gör man det manuellt, ett nummer i taget…

Om jag är missnöjd? Tjovars. Mest häpen.


Kommentera