Web 2.0 på ren svenska: JayCut och wiki-video

Något av det roligaste som hänt Web 2.0-Sverige på senare tid är tjänsten JayCut som utvecklats av en grupp KTH-studenter. Tänk YouTube. Tänk sedan att YouTube ligger långt efter…

JayCut är förvisso ett ställe där du kan ladda upp dina filmer och visa dem för världen. Men stanna upp och kika på hela erbjudandet: du kan redigera dina filmer online, tanka upp vanliga foton och klippa ihop bildspel. Och det stannar inte där.

Fokus på användarnytta, community…

JayCut låter dig redigera och skapa din film på nätet men också sedan ladda hem filen så att du kan använda den som du vill och ladda upp den där du vill; alltså inget tvång om att källfilen alltid ligger hos JayCut.

…och wiki-video!

Det som verkligen skickade ett ping genom mitt webbnervsystem var det koncept som Jonas Hombert, en av killarna bakom JayCut, förklarade för mig:

Du kan skapa filmer från allt material i grupper du går med i. Du kan till och med göra om en film som någon annan skapat. Att göra ett nyårsprojekt där 50 personer runtom världen lägger in sin bästa film eller bild från tolvslaget i en stor film är alltså inget problem. Vi kallar detta wiki-video.

Ja, säger jag, rulla mig i Ajax och häll användargenererat innehåll över mig. Sluta googla en stund och ta en titt på JayCut.


Kommentera