Jag skissar Planeto-widget

Liksom många andra blev jag idag inbjuden att tycka till om Planetos nya widget. Planeto är en tjänst för att skapa online-frågebatterier med lite av ett nytänk kring frågesport för många där alla kan utmana vem som helst. En widget innebär att man nu kan infoga ett quiz från Planeto på sin egen webbplats och du kan se exempel hos Jardenberg.

Jag kom snabbt med en hoper spontan återkoppling men eftersom jag är på semester (så’n är jag) tog jag det ett steg längre och skissade lite på lösningsidéer.

Utseendet (som du ser live hos Jardenberg) är just nu så här:

Nuvarande utseende på Planeto widget

Mina spontana reaktioner var dessa:

  1. Förvirrande att man inte gör quizet i widgeten utan kastas iväg till en annan sajt utan förvarning.
  2. Typsnittet är för litet.
  3. Jag har lite svårt för länkarna fram och tillbaka till leaderboard/score men kan inte riktigt sätta fingret på varför ännu.
  4. Bildformatet med bilden för “Libya” bör vara genomgående, alltså inte runda hörn på startsidan, utan fyrkant med vit ram och avklippt nedre högra hörn (som bilden är på “Score”)
  5. För många starka färger som slåss om uppmärksamheten (rosa, grön, orange) – var vill ni att blicken ska falla?
  6. Tror ni skulle vinna på att lägga QUIZ-rubriken och “Score”-länken horisontellt i toppen, de bryter övrig design på de flesta sajter för mycket – det är ofta inte bara färger man vill anpassa till sin egen sajt.

Jag kände att jag lät lite hård men samtidigt dök så många andra design-lösningar upp i huvudet på mig så jag kunde inte låta bli att skissa på ett mer strukturerat tänk. Huvudsakligen ville jag visa upp en mer intuitiv navigering och en mycket tydligare call to action.

Wireframe-skiss för Planeto widget

Och så här skulle det kunna se ut i olika färgsättning:

Wireframe-skiss för Planeto widget med färgsättning

Jag har lagt till ett par grejer i det här gränssnittet. Dels ser jag fördelar med att återanvända Planetos logotyp för igenkänningsfaktorn. Jag tycker också att Planeto bör ha en tagline som rimmar med visionen “Games that change your world” eller liknande. I nuvarande lösning hänger “Spela Planeto – det är grymt” väldigt löst.

Det finns också ett nytt menyval som heter “What’s this” där jag ser möjligheten att tydligare förklara vad Planeto är och kanske även ge möjligheten att skapa ett konto direkt. Anledningen till att “Libya” ligger på egen rad är för att jag tror att det är där namnet på Quizen kommer ligga, och det ger utrymme för lite längre namn.

Spontana reaktioner på mina spontana reaktioner och skisser?

Det här är på intet sätt ett förslag till en färdig design utan mitt första bidrag till en idégenerering för att ge ett schysst ansikte åt en kul tjänst. Säkerligen kan också en grafisk designer hitta lite vackrare färgkombinationer än de jag kastade på målarduken! Det jag söker är som vanligt den där knorren som får människor att klicka.

Fortfarande tror jag också att det finns en del arbete med att förhoppningsvis få in själva testet i widgeten och inte bara länka till planeto.com.

En del läser en bok i hängmattan, själv kan jag inte hålla tassarna borta från sån’t här! 😉


Kommentera