Jag intervjuar mig själv...

Jag intervjuar mig själv...

Den här fiktiva intervjun är direkt från mitt senaste nyhetsbrev. Den här gången får du som bloggläsare också tidig tillgång till en ny mall.

Jag trixade ihop en latte och satte mig själv i soffan för att reda ut vad jag egentligen borde svara på alla frågor jag fått senaste tiden.

Så Per, eller Pelle som du ju kallas ibland, nu har det gått mer än ett år sedan du startade Axbom Innovation AB, hur känns det?

Det känns riktigt, riktigt bra. Det känns fortfarande som helt rätt beslut för mig, det var tajmat med att jag redan hunnit bygga upp mitt varumärke och tiden jag ägnat åt försäljning sedan start är i det närmaste obefintlig.

Hur har det gått?

När jag sammanställde alla kunder som anlitat mig sedan augusti 2010 så kom jag upp i 20 stycken! Jag har jobbat med allt från rekryteringshjälp till interaktionsdesign av bilförsäljningssystem och strategi-workshops på ledningsnivå. Min bredd har alltid varit min styrka och jag älskar att jag får chansen att utnyttja den. Lägg därtill en hel hoper föreläsningar och utbildningstillfällen så får jag verkligen leva ut min dröm om att vara lärare också.

Jag satte faktiskt ihop en så’n där klassisk, hör och häpna, företagspresentation med logotyper! Det var först då jag insåg hur många som anlitat mig under det första verksamhetsåret.

Vad är roligast?

Roligast är när jag får kommentarer som

Det värsta med att anlita dig är att inse att vi borde anlitat dig mycket tidigare…

Faktiskt får jag mycket positiv återkoppling och det är mycket det som driver mig och gör att jag gärna delar med mig så mycket jag bara hinner av mina insikter och även verktyg som mina mallar. Så en extra puss och kram och tack till alla er som tar er tid att tala om när ni gillar något.

Häromdagen fick jag faktiskt ett spontant mejl från en person som bara ville tala om att hon följt mig och min blogg under flera år och använde sig mycket av det jag skriver. Det känns sååå häftigt varje gång det händer.

Sedan är det förstås kul att åka på internationella konferenser, driva en podcast bara för att det är självutvecklande och omge mig med likasinnade och sprudlande förändringsbejakare på evenemang som Sweden Social Web Camp. Nästa år blir det Almedalen för mig också — faktiskt som ett uppdrag.

Du nämnde dina mallar, får prenumeranterna en mall även i detta nyhetsbrev?

Självklart. Jag jobbar med en ny modell för upplevelsedesign i ett utkast till en ny bok. Den modellen använde jag i min senaste föreläsning på Berghs School of Communication. Lite kort går den ut på några ledord som hjälper till att kartlägga en kundresa så att man inte glömmer bort att en digital tjänst måste vara mer än bara användbar: ACE your website AWE your customers. Liksom mina andra mallar är den gratis att ladda ner men kanske måste man prata med mig för att få lite vägledning i tillämpning:

En bok? Hur hinner du med allt?

Tja, det går inte fort med boken, men det går desto långsammare, heh heh, den har jag ju pratat om i ett par år. Jag vet inte – jag har alltid haft tusen idéer och lika många bollar i luften och jag har ju min hobby som jobb så drivkraften sinar liksom aldrig.

Vad kul att det går så bra. Men någon baksida måste det ju finnas? Vad är jobbigast?

Jag kan komma på två saker:

  1. Först och främst administrationen. Med min backspegelskunskap borde  jag nog anlitat en bokföringstjänst mycket tidigare. Nu kommer jag snarare lämna ifrån mig allt fler uppgifter för att kunna fokusera ännu mer på mina kunder och uppdrag.
  2. Det andra är att jag är en person och det kanske inte är självklart att jag får de stora uppdragen. Nu har det ju blivit en del stora uppdrag ändå tack vare mina nätverk och att jag har möjlighet att gå in som underkonsult när det är fråga om mer omfattande och långsiktiga arbeten. Jösses, det låter som jag varit igång i tio år med företaget. Ha, det känns nästan som det!

Nu ska jag i alla fall prata ihop mig med några branschkollegor om att signalera ett gemensamt erbjudande vilket skulle ge allas våra uppdragsgivare mer trygghet.

Låter smart. Vad har du mer på gång just nu?

Oj, massor. Jag bollar tre projekt i lite olika storlek just nu och det handlar mycket om webbformulär och att underlätta självservice på nätet.

Den här veckan är extra rolig också eftersom jag ska prata på torsdag den 8 december på Pecha Kucha i regi av Bloggers Monday. Jag ska rassla igenom 20 slides på 6 minuter och 40 sekunder. Och jag lovar att min presentation innehåller ett överraskningsmoment. Evenemanget börjar kl 18, Ronnestambjuder på dricka och det är kostnadsfritt. Här är en teaserbild från mig:

Och på lördag är det ju Santarchy — det kan du läsa lite mer om på annat ställe i nyhetsbrevet.

En annan kul grej: nyligen blev det också klart att jag ska tala på Scandinavian Developer Conference och deras Usability Track 16-17 april nästa år. Det är inga duvungar på talarlistan så det är en stor ära för mig.

Och just det, planen är också att starta upp en liten e-handel innan jul. Bara för att testa konceptet. Det har med mina mallar att göra. Men det återstår att se hur många timmar det är mellan nu och nyår.

Det låter som att jag ska låta dig ta tag i lite förberedelser…

Ja, nu måste jag nog få rätsida på planeringen för veckan. Och den här väl intervjun ska väl publiceras och skickas ut imorgon bitti misstänker jag.

Jamen dåså, du har ju hela natten på dig! Skämt åsido: Sov på skarpen när det blir dags för det 😉

Tack detsamma. Ha en underbar jul alla nära, kära och rara!


Få Pers nyhetsbrev

Per Axboms nyhetsbrev om digital etik och omtänksam design hjälper dig hålla dig uppdaterad om mänskliga rättigheter i tech-branschen. Du får utvalda inlägg i din inbox 2-3 gånger per månad.

Ange e-postadress

Bli nyckelsupporter

Nu kan du backa Pers pågående arbete med att skriva, inspirera och lära ut inom digital etik och tekniktrygghet. ❤️ Med ett företagspaket blir flera medarbetare supportrar och det ingår rådgivning. Som enskild nyckelsupporter får du förhandstittar och insyn bakom kulisserna.

Backa Per

Kommentera