IP-telefoni: risker och rekommendationer

Skype varningstext: Skype is not a telephony replacement service and can not be used for emergency dialingIP-telefoni; att ringa vanliga telefonsamtal via internet; är på frammarsch, inte minst för att det är betydligt billigare än telefoni via de gamla hederliga koppartrådarna. Billigast är förstås att ringa från dator till dator, eftersom det är gratis.

Idag finns det också möjlighet att köra IP-telefoni via vanliga telefonjacken (via Bredbandsbolaget) eller skaffa en vanlig telefonlur till datorn om du exempelvis ringer med Skype.

Om det var så enkelt skulle jag som e-hemsbyggare givetvis bytt för länge sedan, men…

  • Hos Bredbandsbolaget kan jag förvisso behålla mitt vanliga telefonnummer för inkommande samtal men jag binder mig mer vid dem som leverantör och kan inte välja och vraka bland konkurrenter.
  • Skype experimenterar med att låta mig ha ett inkommande nummer som vanliga telefoner kan ringa men jag måste förstås ha datorn igång dygnet runt och jag måste få ett nytt nummer (som också låser mig vid Skypes egna nummerserie).
  • SOS Alarm varnar för att samtal via IP-telefoni ibland kopplas fel och att det kan vara svårt för den som svarar att snabbt spåra var samtalet kommer ifrån.
  • IP-telefoni kan ibland vara spärrat för betalsamtal så att jag inte kan betala mina annonser på blocket.se
  • Av samma anledning har det blivit strul när personer försökt skänka pengar genom att ringa in till stödgalor på TV.
  • Listan med barnsjukdomar ovan uppdagar att det kan finnas många skäl att inte säga upp sitt vanliga telefonabonnemang.

Vad är lösningen just nu? Behåll fasta abonnemanget för inkommande samtal men byt till en leverantör med den lägsta fasta avgiften; minutavgiften spelar ingen roll eftersom du kan ringa ut med Skype från datorn. Det är få gånger du faktiskt behöver ringa ut från fasta telefonen.

Se till att dina kompisar skaffar Skype, ring gratis till dem; och ta emot samtal och ring nödsamtal från vanliga telefonen.

Tids nog blir det såpass billigt med mobilen (den kommer ringa via närmsta bästa uppkoppling: koppartråd, WLAN, 3G, osv) att du säger upp allt annat.

Ett litet roligt tips är förstås att du kan skaffa ett vanligt telefonummer som gäller för USA, vilket innebär att dina kompisar i USA kan ringa ett lokalsamtal och hamna hos din dator i Sverige!


Kommentera