Maskinell mänsklighet på Internetdagarna

Maskinell mänsklighet på Internetdagarna
Bildbeskrivning.

Om vi – i stället för att bli experter på att ta hand om människor – blir experter på att ta hand om maskiner som ska ta hand om människor, vilka sprickor i samhällsstrukturen bör vi vara vaksamma på?

Vilka avgörande mellanmänskliga relationer existerar som kanske inte får plats i en kravspecifikation för ett tekniskt verktyg?

Personalen i snabbköpet kan spela en oerhört viktig roll för det sociala samspel som många människor söker för att må bra. Frågan om brödets utgångsdatum kanske inte handlar om en verklig oro, utan snarare om att få byta några ord med en annan människa. Att höra sin egen röst. Att kanske få skratta till lite med någon.

Teckning. Person 1 (fundersam): Kommer brödet klara sig? Det är ju bara till mig… / Person 2 (glatt): Inga problem. Tänk på att du kan förvara det i frysen.

Men det är inte det välbefinnandet vi vill hjälpa. Nej, på papperet är det rent av ineffektivt att föra det där samtalet. Det skulle förstås kunna ersättas med en maskin.

Kanske kan vi tillåta oss att kalla maskinen "personlig". Kanske rent utav smart. På senare tiden förstås inget annat än intelligent. En intelligent maskin kan minsann tala om när brödet går ut.

Jag har fått chansen att dela med mig av mina tankar om hur människor påverkas av ny teknik, och hur man kan undvika att skapa nya problem samtidigt som man försöker lösa andra. Denna gång är det med AI i blickfånget, och jag kommer även hjälpa till att skapa förståelse för vad verktyg som ChatGPT och andra språkmodeller egentligen är för något.

Internetdagarna 2023

Tack Elin Häggberg för att du vill ha med mig i ditt viktiga spår på Internetdagarna där en rad talare får lägga fokus på först nya tekniktrender (japp, där är jag, och även Emelie Fågelstedt), följt av omvärldsspaningar kring den senaste teknikens inverkan på människa och samhälle.

I min presentation använder jag streckgubbar som ett stöd i kommunikationen av mitt budskap men kommer självklart säkerställa att poänger och resonemang blir tydliga även för de som inte kan se bilderna. ⏹

🗣️
När är Pers föreläsning?
Tisdag 21 november, kl 10.
Var?
Internetdagarna dag 2.
Hur?
Konferensen Internetdagarna är en skickligt producerad konferens du följer och medverkar på helt online. Och du kan se om allt i efterhand under 3 månader. Priset är 2.500 kr (inkl.moms) för två dagar.

På årets upplaga av Internetdagarna är Abeba Birhane och Cory Doctorow två av huvudtalarna.
🔗
Det här inlägget går även att kommentera på LinkedIn.

Bildbeskrivning

Sett ovanifrån, ett block med vitt papper ligger på en dator, ovanpå på ett bord i ljust trä. Man ser i bild också en kaffemugg och en tuschpenna. Blocket har en illustration: Fem glada streckgubbar håller upp en skylt med texten "Internetdagarna dag 2, tisdag 21 november kl. 10. Spår: Få koll på de viktigaste tekniktrenderna. Moderator: Elin Häggberg". En av streckgubbarna har en pratbubbla med texten: "Vi är med i Pers föreläsning om hur vanliga människor påverkas av AI." Till höger om streckgubbarna finns en illustration av en fyrkant med 3 utskjutande runda kopplingar på vardera sida. En etikett pekar på fyrkanten med texten: "Men vad är det här?"


Kommentera