När Instagram användes för statlig kommunikation

När Instagram användes för statlig kommunikation

Jag är övertygad om att det i framtiden kommer att vara obegripligt hur folkvalda politiker och regeringar beslutade att Instagram var det bästa stället att göra officiella uttalanden om nationell säkerhet.

Vad var Instagram?


"Var det som en nyhetskanal?"

"Nej, det var en sajt för fotodelning."

"För politiker?"

"Nja, inte riktigt. Det var väldigt populärt bland unga vuxna och influencers. Men det kunde användas till vad som helst, som att sälja saker, skicka meddelanden eller bara blogga om reseupplevelser."

"Ah, så det blev en väl respekterad och pålitlig aktör för sin tids informationspublicering?"

"Ehm, nej. De flesta undersökningar visade vilken verkligt negativ inverkan det hade på ungdomars psykiska hälsa. Och det fanns massor av desinformation där."

"Vänta lite, så politikerna främjade en kommersiell plattform som visade sig vara skadlig för välbefinnande ... och även innehöll bedräglig information?"

"Ja, och det visades reklam..."

"Det visades reklam!?!? Du menar att statsministerns budskap om nationell säkerhet kunde publiceras tillsammans med en kampanj för blöjor?"

"Ja, eller bredvid en influencer som uppmanar dig att testa en ny diet."

"Jösses, det låter galet dystopiskt. Men medborgarna kunde åtminstone prenumerera på dessa meddelanden och få dem så fort de publicerades?"

"Typ... folk kunde uttrycka en önskan att följa en politiker, men det betydde inte att de nödvändigtvis såg alla inlägg från den politikern i sitt flöde. Det fanns en sak som hette algoritmen, förstår du, som alla helt enkelt fick acceptera. Om de ens hade ett konto."

"Shit... varför uppmuntrade statsledare till användning av detta!?!?"

"Lustigt nog använde förtroendevalda, som även lyfte de sociala plattformarnas negativa inverkan på ungdomar, samma plattformar för att få ut sitt budskap kring helt andra frågor."

"Men vad i hela universum for genom deras huvuden på den tiden?"

"Hmm. Att döma av planetens tillstånd... inte mycket."

"Jag borde väl inte vara förvånad med tanke på hur mycket deepfejk statsministern använder i sina filmer."

"Vänta tills du får höra hur till och med public service uppmuntrade sina lyssnare att ta kontakt med dem på Instagram."

"Snälla sluta."


Kommentera