Inledning

Är webbläsaren något du tar för givet, helt enkelt en blå Explorer-ikon som en öppnar ditt fönster mot nätet, eller har du gjort ett aktivt val för att din webbupplevelse skall bli så angenäm som möjligt? Vi jämför 6 webbläsare som alla strävar efter att bli din nyckel till webbaserad information.

Idag är Internet en oerhört viktig källa till information och omvärldsbevakning för många företag. Nyckeln till Internet är givetvis webbläsaren – den programvara du använder för att navigera runt på det världsomspännande nätet.

De allra flesta idag klickar på den blå ikonen för Internet Explorer utan att ägna så mycket tanke åt hur väl just den webbläsaren fungerar, och är ofta omedvetna om den flora av alternativ till Internet Explorer som finns att tillgå.

En anledning till att höja på blicken och glimta även på några andra surfverktyg är att det erbjuds funktionalitet och finesser som Internet Explorer idag inte har – i många fall egenskaper som kan spara tid, svett och tårar.

Internet Explorer är idag en såpass integrerad del av operativsystemet Windows att nya versioner av webbläsaren endast kommer inbakade i nya versioner av operativsystemet. När Microsofts nästa version av operativsystemet kommer (det går under kodnamn Longhorn) har det gått mer än fyra år sedan Internet Explorer 6 såg dagens ljus. Samtidigt vet vi att många företag inte går ut och investerar i ett operativsystem med ens, och alltså inte en ny Internet Explorer heller.

På webbläsarmarknaden hinner det hända en hel del på fyra år, och det är inte alls så att du vackert måste vänta in och köpa ett helt nytt operativsystem för att prova på nya former för informationssökning på Internet.

Utgångspunkten för vårt test är de dominerande webbläsarna Internet Explorer och Netscape, samt den mesta uppstickaren Opera.

Frågan om Netscape fortfarande finns uppstår oftare än man kan tro. Den Netscape-läsare som en gång dominerade surfvärlden i mitten på 90-talet tappade fotfästet ett tag mellan åren 1998-2002. I januari 1998 meddelade man att Netscape skulle bli gratis samt att utvecklingen av källkoden skulle flyttas över till en process för öppen källkod. Detta togs väl emot av många entusiaster men tyvärr tog det således 4 år innan en stabil version av Mozilla, benämningen på Open Source-projektet, kunde släppas till allmänheten (läs mer om Mozilla respektive Netscape i faktarutan).

Webbläsaren Mozilla är alltså en utvecklingsplattform för annan mjukvara, men den har visat sig vara såpass bra att den står sig mycket väl som en webbläsare för slutanvändare. Netscape 7.1, den version av Netscape som är aktuell i dag och som vi testar här, drivs av källkoden för Mozilla 1.4. Samtidigt testar vi även Mozilla 1.6, som just nu planerar release-partyt även för 1.7.

En annan Mozilla-baserad webbläsare som vi väljer att testa är Mozilla Firefox. Denna avskalade webbläsare ökar onekligen i popularitet om man får tro alla webbforum man läser, även om den faktiskt ännu inte nått version 1.0. Det intressanta med Firefox är att man försökt strama till Mozilla så mycket som möjligt och har plockat bort ”onödiga”detaljer. Jämför med en rallybil där man plockar bort baksätet och byter ut tunga delar, allt för att vinna fart.

Medan både Internet Explorer och Netscape är baserade på den första grafiska webbläsaren Mosaic, har den norska webbläsaren Opera byggts helt från grunden. Två ingenjörer på Telenor utvecklade 1994 webbläsaren Opera för företagets intranät. Vid slutet av 1995 grundade de Opera Software sedan de fått tillstånd att vidareutveckla webbläsaren på egen hand. Den lilla utmanaren har sedan vunnit ordentlig mark och rankas nu allmänt som nummer 3 bland webbläsarna. Givetvis är den med i vår test.

I testet inkluderar vi också två ”jokrar”. Det är två webbläsare som fått flera utmärkelser och bra recensioner i utländska tidningar. Gemensamt för de båda är att de är baserade på, och kräver Internet Explorer för att fungera. De är värda att titta på eftersom de introducerar nya sätt att navigera samtidigt som du inte behöver ge avkall på IE-specifik funktionalitet. De två jokrarna heter iRider och MyIE2.


Kommentera