Igår föddes annonskartan.se

Igår besökte jag Ted Valentins releasefest för ännu en i raden av hans användbara kartor. Det var dags för annonskartan.se att se dagens ljus, och som vanligt är det genialt enkelt. Men vad säger Blocket?

Tjänsten annonskartan.se suger upp miljontals annonser från nätet (bland annat Blocket och Tradera) och med hjälp av annonsens information (postnummer, m.m.) ger dem en geografisk position. På det sättet kan du lätt söka efter saker som är till salu nära din bostad.

Det är en typ av sökning som jag själv många gånger känt behov av i mina blocket-surfningar, och nu har Ted gjort det möjligt med samma enkla gränssnitt som gjort wifikartan och sushikartan till succéer.

Vad tycker Blocket om detta?

Många drar sig till minnes att Blocket stämde allaannonser.se när de gjorde en liknande manöver redan 2004. I det fallet kom parterna till slut överens om en typ av samarbete som dock begränsar hur allaaanonser.se får visa Blockets annonser.

Blocket har ganska tydlig information om upphovsrätt när det gäller indexering och länkning. Jag hoppas bara Ted inte får det för hett om öronen de närmaste veckorna.

Men indexera och länka måste man ju få göra?

För-sidan: Indexera får man göra eftersom Google får det. Det är vanligt sökmotorbeteende och ingen borde ju bli ledsen över att man länkar till dem. Tvärtom!

Mot-sidan: Nja, Blocket spärrar spindlar med hjälp av robots.txt (inte Google) och anser att man bryter mot upphovsrätten om man visar deras innehåll någon annanstans utan tillåtelse.

Den som lever får se, men jag hoppas verkligen Pierre Siri med flera förstår värdet, för både Blocket och användarna, av det som Ted skapar och bidrar med i vår flora av verktyg som underlättar vardagen.

I gårdagens Internet World-artikel uttrycker Ted sin tillgänglighet för en lunch med Blocketchefen Pierre Siri. Låt oss hoppas att den blir av. Läs: Jag fick inspirationen från ett Jaiku-inlägg om Hoodboard”.

Bilder från releasefesten

Innan debatten drar igång på allvar så kan du hålla till godo med mina bilder från gårdagens trevliga tillställning. Tusen tack för din generositet Ted! Det var lyckat att få lite fler ansikten och röster på bloggosfärens aktörer.


Kommentera