Hopscotch - Lär dig programmera med iPad-app

Hopscotch - Lär dig programmera med iPad-app

Jag var åtta år när jag började programmera på en Sinclair ZX81, för 30 år sedan. I dag är det en större utmaning att få barn intresserade av programmering från grunden; så mycket är färdigt, så mycket är serverat. Samtidigt är många överens om att programmeringskunskaper är något av det viktigaste vi kan ge våra barn för att rusta dem för framtiden.

I dag har Stiftelsen för internetinfrastruktur haft sitt första barnhack, en programmeringskurs för barn. Jag ser fram emot att höra mer om det. Kursen utgår från ett populärt visuellt programmeringsspråk som heter Scratch och som utvecklades på MIT år 2006.

I dag fick jag också tips om en ny iPad-app, Hopscotch, som kom ut i App Store i beta-version i fredags. Appen bygger på Scratch och gör det alltså möjligt att bygga egna spel och program med hjälp av ett dra-och-släpp gränssnitt. Hopscotch har gjort Scratch pekskärmsvänligt, och lite mer visuellt angenämt.

På ett lekfullt sätt, med tilltalande design, lär man sig variabler, if/then-satser och förgreningslogik. Det lekfulla innebär på intet sätt dock att det finns några typiska begränsningar, utan ambitionen är för Hopscotch att bli en fullblodig programmeringsmiljö som ska kunna utföra rutiner som vilket annat programmeringsspråk som helst.

I en värld där vi allt mer lever med våra digitala plattor tror jag att denna beta-release av Hopscotch är en glimt av framtidens sätt att programmera.

» Ladda ner Hopscotch

» Läs: Hopscotch for iPad makes Coding Kid-Friendly

» Läs: Hopscotch-bloggen


Kommentera