FRA-lagen: övervakning i frihetens namn

FRA-killen ringer på vid 7-tiden och kommer in genom dörren för att gå igenom min post, lyssna på mina samtal, registrera mina inköp och leta efter avvikande beteenden. Han skrockar över mina arbetsansökningar och blir fundersam över mitt exemplar av koranen. Två veckor senare kallas jag till förhör om min boksamling om massmördare. Ett löjligt scenario? Kanske inte om två dagar.

Så här är det: mina mail, som går via Google; mina samtal, som går via Skype; mina privata dokument, som jag lagrar på nätet; och mina inköp, som också görs allt mer på internet (till exempel böcker via Amazon) kommer alla att finnas registrerade hos FRA om lagförslaget klubbas igenom imorgon onsdag. Men det är bara datatrafik som går över Sveriges gränser, sägs det. Allt som jag just nämnde gör det.

Det kommer inte vara någon som kommer hem till mig men det är precis samma övervakning som kommer ske, samma intrång i den personliga sfären. Allt i frihetens namn. Vem kommer tolka informationen och avgöra vem som säger rätt eller fel saker? Vem kommer få tillgång till informationen för att på så sätt kartlägga politiska åsikter, uttalanden, och nyhetskällor som annars ska hållas hemliga. Likheten med George Orwells 1984 är så slående att det hela ger mig rysningar.

En övervakningskamera i varje hem. Steg för steg närmar vi oss detta. För vi har väl inget att dölja?

Det är för att kunna övervaka terrorism, säger de. Jag har väl inget att dölja, säger ett fåtal av mina vänner. Vill du inte att de ska hindra terroristerna från att sätta upp ett högkvarter i Sverige? fortsätter de.

  1. Jag tror inte på att den nuvarande övervakningen av terrorism är så bristfällig att en massövervakning av svenska folket är svaret.
  2. Rätten till privatliv är grundläggande för mig och jag vill inte vara passiv när jag ser att vi tågar i full fart mot en utradering av privatlivet.
  3. Var går din gräns? Är det när någon kommer hem till dig och registrerar dina förehavanden? Hög tid att reagera.

Var med och protestera, mejla riksdagsledamöterna och visa ditt missnöje genom att närvara vid folksamlingen utanför riksdagen kl 8.30 onsdagen den 18 juni.

Läs mer:


Kommentera