Jag är Linus på FON

Nu har jag också äntligen blivit en Fonero: en person som delar med sig av sitt nätverk till andra och får tillgång till andras trådlösa nätverk över hela världen.

FON är världens största WiFi Community. Med FON-routern kopplad till min router har jag ett trådlöst nätverk i hemmet. Genom att min anslutning erbjuds gratis till andra FON-medlemmar (Foneros) kan jag också koppla upp mig gratis på alla andra Foneros nätverk. Idag finns närmare 320 000 Foneros i världen och målet är att växa till en miljon Foneros under år 2008.

FON-routern har jag anslutit till min nuvarande bredbandsuppkoppling och jag har lagt ut routerns geografiska position på FON-kartan. En finess är att FON-routern ger mig både ett privat, krypterat trådlöst nätverk och ett publikt trådlöst nätverk. FON-routern skyddas också av en brandvägg och jag kan själv bestämma hur mycket bandbredd som skall delas ut via FON.

Vadå Linus? Om man erbjuder sin uppkoppling gratis till andra kallas man i FON-världen för “Linus”. Om man väljer att ta betalt för sin uppkoppling kallas man för “Bill”. Men då måste man också betala för att använda andras nätverk. De flesta Foneros är förstås Linusar.


Kommentera