Firefox och IE slåss om tätplatsen

På många webbplatser har man fortfarande kvar texter om att man rekommenderar Internet Explorer eller Netscape. Hur många känner du som använder Netscape? Sanningen är den att webbläsaren Firefox 2 har cirka 25% av marknaden i Europa. I 14 europeiska länder används Firefox 2 oftare än Internet Explorer 7.

Firefox äter upp IEHos XiTi Monitor (The web survey Institute) kan vi läsa att Firefox 2 har 22,8% av marknaden i Sverige och hela 41,3% av marknaden i Finland. Om man i stället tittar på andelen besök från respektive webbläsare i europeiska länder så kommer 13,8% av de svenska besöken via Firefox 2 och 29,0% av de svenska besöken via Internet Explorer 7. I Finland står Firefox 2 för 27,0% av besöken och IE 7 för endast 23,8% av besöken.

Statistik, förbannad lögn. Så är det förstås. Vi ser inte hur många av övriga besök som kommer från Firefox 1 eller Internet Explorer 6. Men trenden är ändå tydlig: Användningen av Firefox 2 ökar snabbare och bland de som använder Internet mycket så finns också en tydlig tendens att Firefox står för en än större del av surf-kakan.

Internet Explorer 7 har inte varit den Firefox-dödare som många spådde. Personligen klarar jag mig inte utan mina insticksprogram till Firefox som ger mig möjlighet att styra och hämta information från webbplatser som aldrig tidigare. Eftersom det går att köra Firefox från ett USB-minne bär jag också alltid med mig en fullständig webbläsare med alla mina bokmärken och insticksprogram. Behöver jag säga att den är snabbare också…

Inte provat Firefox ännu? Varför inte prova nu:

  • Firefox 2

Om du vill lära dig mer om webbläsare kan du läsa mitt webbläsartest från 2004. Då fanns Firefox bara i beta-version.


Kommentera