Firefox insticksprogram

Firefox är utan tvivel den bästa webbläsaren på marknaden just nu (våren 2005) och ännu bättre blir den med rätt insticksprogram. Givetvis är detta högst subjektivt och hänger på ditt arbetssätt, men det är ju också det som är finessen: du kan välja själv!

Web Developer Toolbar

Smart och ovärderligt för dig som jobbar med webben som utvecklare, designer eller eller användbarhetskonsult. Du får tillgång till en rad verktyg som låter dig skärskåda alla webbsidor avseende stilmallar, skript, ramar, formulär, WCAG, fönsterstorlek, med mera. Web Developer Toolbar är alldeles alldeles underbar.

User Agent Switcher

En bra komplettering till ovanstående. User Agent Switcher låter dig skicka med valfri user agent-sträng vilket gör att du kan jobba “undercover” och identifiera dig som Internet Explorer 4.0 eller Googlebot, trots att det hela tiden är Firefox du använder. Intressant att se sajter som blockerar Firefox men som ändå går att surfa på.

Focus Last Selected Tab

För den som är ovan, och van, vid flikbaserad navigering kan det vara förvirrande, och frustrerande, att när man stänger en flik så hamnar man automatisk på den flik som är närmast till vänster. Verktyget Focus Last Selected Tab gör i stället så att du hamnar i den flik som du senast hade öppen. När du till exempel provar länkar i en resultatlista från Google genom att öppna dem i nya flikar, kommer du således tillbaka till sökresultatet när du stänger en nyöppnad flik, oavsett om Google-fönstret ligger direkt till vänster eller inte.

Session Saver

Något jag älskade med webbläsaren Opera är att när jag stängde programmet sparades alla flikar (webbplatser) jag hade öppna; När jag nästa gång körde igång programmet fanns då alla sajter öppna där jag lämnade dem. Nu är detta möjligt även i Firefox, tack vara insticksprogrammet Session Saver.

ForecastFox

Exempel på information om vädret i StockholmBusenkel och användbar väderstation. En liten ikon placeras där du vill (i förstahand i Firefox statusfält längst ner till höger); när du för musen över får du vädret för aktuell ort och du kan givetvis även få väderprognoser. Diskret placering med massor av väderfunktionalitet. Jag älskar när jag får en snabb väderleksrapport vid förändringar i temperatur. ForecastFox nyttjar weather.com för datat.


Kommentera