Fem webbtrender 2008

Alla bloggare med självaktning kommer med spådomar inför 2008. I elfte timmen kommer här några av mina idéer om webbfenomen som jag tror kommer spela stor roll nästa år.

1. Sociala nätverkens bakslag.
Att sociala nätverk ökar i popularitet innebär också att fler och fler monster letar sig in på denna arena och bara älskar anonymiteten. Fler kommer bli utsatta och det blir många skriverier i tidningarna. Mitt önskade sätt att bemöta detta är att vi sätter in en omfattande utbildningsinsats, där kunskap om faror, förväxlingar och möjligheter med internet kommer in tidigt i skolgången – gärna redan i första klass. Självklart kompletterat med regelbundna föreläsningar för föräldrar.

2. Specialiserad sök.
Beroende på vad vi söker kommer vi att mer och mer gå direkt till specialiserade sökmotorer – inte bara Googles startsida. Därmed inte sagt att Google förlorar något på detta; de är redan några steg före och har sedan “länge” erbjudit Google Co-op (Custom Search Engine) och andra tjänster som gör att många kan erbjuda egna sökningar inom specialområden, färdigserverat med Google-annonser.

3. Podcasting på företagen.
Fler företag kommer upptäcka värdet av podcasting som distributionsform för företagsfilmer och ljudfiler från presskonferenser. Detta hand i hand med prisvärda och lättanvända spelare för att prenumerera på innehåll från företagen kommer bli ett effektivt verktyg för investerare, press och media.

4. Ökad förståelse för tillgänglighet.
Många anser redan nu att tillgänglighet är viktigt men få kommunikatörer kan sätta in det i ett sammanhang som också innebär att man förstår hur informationen på en webbsida tas emot i olika kanaler. Med en ökad kunskap om hur webben verkligen kan bidra till en distribution av innehåll som i sann mening är tillgänglig för alla, kommer vi ta några viktiga stapplande steg i rätt riktning mot en semantisk, och jämlik, webb.

5. Slagsmål om företagets webbplats.
IT-avdelningens maktfaktor eller informationsavdelningens skyddsängel. Mer och mer så sker någon del av all företagsverksamhet på webben och fler interna aktörer kommer vilja påverka och framför allt utnyttja kanalen på helt nya sätt. Det komer bli hetlevrade diskussioner och det är diskussioner som bör och måste äga rum. Webbstrategen kommer spela en stor roll som medlare, vilket förstås är angenämnt för mig 😉

Och till sist ett boktips till alla som på något sätt arbetar med webb. Har du inte läst The Google Story så är det dags. Google har bidragit till ett pyramidalt paradigmskifte och indikerar, för mig, begynnelsen på en ny människoart som följer efter homo sapiens sapiens. Men mer om det anno 2008.

Gott nytt år!


Kommentera