Kommunikationskaoset börjar med barn nr 2

Igår var Sussie och jag på en diskussionskväll om “att få syskon” med Malin Alfvén och Malin Bergström. De nittio minuter som utlysts kändes knapphänta men visst är det nyttigt att få vädra sina orosmoln och farhågor tillsammans med andra i samma situation.

Som kommunikationsvetare fastnade jag givetvis för de enkla men illustrativa kommunikationsmodeller som Malin Bergström ritade. Jag har återgett den nedan i egen form.

Antalet kommunikationsvägar inom familjen ökar betydligt i och med det andra barnet.

Kontentan är tydlig: antalet kommunikationsvägar ökar drastiskt i och med det andra barnet och notera även den röda pilen som visar en kommunikation och ett förhållande som föräldrarna inte kan styra över – den mellan syskonen. Givetvis kan vi extrapolera från dessa bilder i all oändlighet; det får du göra själv; men betänk också att bilden är extra signifikant för just Sverige, där vi som föräldrar lägger en relativt stor vikt vid kommunikation, känslor och förhållanden inom familjen.

Veckans obehagliga lärdom och rysarfakta var detta: Sverige är ett av endast sju länder där barnaga är förbjudet. Det var så sent som 1979 som Sverige blev första land i världen att förbjuda barnaga. Huvaligen…

En lite fnittrigare lärdom: på 70-talet när vi alla uppfostrades lika hade förskolorna alla pottorna på rad; Jo, för att alla barn skulle bajsa samtidigt. Det var inga dåliga kvinnor som fick barnen till detta… jösses. “Kom nu alla barn, klockan är 9.45, dags att kissa och bajsa!”

Pottor på rad


Få Pers nyhetsbrev

Utkanten av digital etik är ett månatligt nyhetsbrev som belyser exempel på skadlig teknik och lär digitala kreatörer hur man bygger för universellt välmående.

Ange e-postadress

Backa

Om du vill stötta Pers arbete med att utbilda och verka för mer omtänksamma, tillgängliga och trygga digitala tjänster kan du Swisha, donera via Paypal eller bli års-/eller månadsgivare ❤️


Kommentera