Drupal blir ett fullvuxet publiceringsverktyg för webben

Webbpubliceringsverktyget Drupal ökar sina marknadsandelar och utökar med en kommersiell version. Efter vinsten som bästa CMS baserad på öppen källkod i Open Source CMS Award förra året tar Drupal nästa steg och erbjuder en kommersiell version som tillhandahålls av företaget Acquia, stiftat av Drupals grundare Dries Buytaert.

Jag har varit lyrisk över Drupal i några år – det är den CMS som driver den här bloggen – och det är så oerhört kul att se hur väl man har lyckats lyssna på användarnas behov nu när Drupal nått version 6.

Dedikerad usability-grupp

Självklart har Drupal en dedikerad usability-grupp som driver löpande projekt för att öka användarupplevelsen av ett lätthanterligt och egenskapsrikt verktyg. Det här är något som jag tror många behöver bli mer bekanta med: hur bra community-drivna utvecklingsprojekt är på att ha ett användarfokus.

Faktum är att eftersom projekten inte är pengadrivna har användarupplevelsen ett tydligare fokus och blir inte lidande av brist på tid, pengar eller resurser. Därför det är inte faktorer som spelar in(!)

Och som en kollega uttryckte det:

Kostnadsfria verktyg är oftast bättre än kommersiella, eftersom ett kostnadsfritt verktyg är lätt att lämna om det inte är bra. Om du däremot har köpt ett verktyg så är du så att säga fast, även om det visar sig att du inte gillar det.

Fortfarande öppet, men med stöd för företag

Men hur blir det nu då med en kommersiell version? Jo, utvecklingen av Drupal fortsätter fortfarande att drivas på samma sätt, men som företag kommer du kunna betala för support och utvecklingstjänster, och köpa färdiga “paket” med förinstallerade moduler. På samma sätt fungerar Ubuntu och RedHat som tillhandahåller Linux-versioner.

Bland alla som kör Drupal idag kan nämnas: Belgiska regeringen, Warner Brothers Records, The New York Observer, Fast Company, Popular Science, Amnesty International och fler.

Jag slutligen kan bara uppmana dig till att utvärdera Drupal inför ditt nästa webbprojekt och delge följande länkar:


Kommentera