Hotet om digital-tv

En tv-antennSå som tidningarna skriver skulle man kunna tro att vi närmar oss samma panikscenario de ville tuta i oss vid millennieskiftet.

Så här ligger det till med övergången till digital-tv:

Först och främst påverkar släckningen av det analoga marknätet bara dig som tar in signaler via en vanlig gammal UHF-antenn. För dig som idag använder parabolantenn eller bor i ett hus med kabel-TV i centralantennen kommer ingen förändring att märkas om inte din operatör meddelar annat.

Det var väl inte så mycket att hetsa upp sig för: Ingen förändring.

För så enkelt är det: kabel-TV operatören blir den som får göra eventuella tekniska ändringar, inte jag som är konsument.

Om du har en vanlig antenn

Nåväl, om det är så att du har en vanlig gammal krokig antenn på taket eller inomhus så handlar digital-tv om dig och du kommer behöva minst en digitalbox för att kolla på TV.

  1. Om du vill kunna spela in på video och titta på tv samtidigt behöver du två boxar.
  2. Har du en extra TV som barnen ska kunna kolla på samtidigt behöver du en till box
  3. …och så vidare

Vänta så länge du kan med digitalboxen

Det kommer digitalboxar med dubbla tuners som innebär att du bara behöver en box för att kunna ta in två olika kanaler samtidigt (alternativ 1 ovan). Men de boxarna börjar man nog inte sälja i Sverige förrän de sålt slut på nuvarande lager av enkla boxar. Och sedan tar de in TV-apparaterna med inbyggda mottagare för digital-tv. Så vänta in ny teknik om du kan – det är verkligen inte bråttom att lägga den där tusenlappen för varje digitalbox. Kanske kommer du istället välja att ta in TV via en HTPC-dator och distribuera signalen via WLAN (trådlöst nätverk).

Först i februari 2008 ska hela Sverige ha gått över till digitala tv-sändningar i marknätet. Vilka områden och etapper som följer är ännu inte beslutat, men du kan alltid hålla dig uppdaterad på Digitaltvövergången.


Kommentera