Det finns ingen jävla 3-klicksregel!

På ett möte innan sommaren hjälpte jag en kund med informationsarkitektur och den milt pinsamma, men alltför vanliga, farhågan dök upp i en diskussion: “men då kommer man ju inte åt den sidan med 3 klick”. Jag ville bara ställa mig upp och skrika “DET FINNS INGEN JÄVLA 3-KLICKSREGEL!”

Men jag gjorde inte det.

Jag bet ihop, som en förstående konsult. Men jag måste förstås få utlopp för min besvikelse över vad som fastnar i vissa välvilliga (trots allt förstår jag det) usability-bejakares huvuden.

Siffermagi finns inte när det gäller användbarhet men det finns människor som har svårt att tänka annat än i siffror och processer. Därför dyker det upp “sanningar” som säger att en sida inte får ta mer än 7 sekunder (1998) eller 2 sekunder (2008) att ladda. Man får inte har mer än 7 länkar i vänsternavigeringen och inget ska ligga mer än 3 klick bort.

Det här är skräpkunskap av den värsta sorten för den tar fokus från vad det är som är viktigt men de fastnar i folks minne som tuggummi och blir globala lagar som används av för att misskreditera riktigt bra lösningar.

Människor är fortfarande inte maskiner

Det som är viktigt är att på ett tydligt och attraktivt sätt lyfta fram information som hjälper besökare att lösa den uppgift som hon kom till sajten för. En förståelse för människan som är användaren, hennes förkunskaper, förväntningar, miljö och arbetsmetodik – är den kunskap som en interaktionsdesigner arbetar med. Det är interaktionsdesigners jobb och specialitet. Inte nummer.

Annars kan vi kasta in handduken och lika gärna slänga upp våra sajtkartor som startsida vilket försts skulle bli en orgie i användarvänlighet.

Jag är inte så arg som jag kanske låter… bara lite 😉

Fotnot:
Redan ordet klick är egentligen ett feltänk, för det förutsätter ofta att besökaren använder en mus.


Kommentera