axplock med ipad och wikileaks 2010-12-11

Läs-/se- och lyssningsvärt från den gångna veckan…

Ipad

»Ipadhysterin löser inte betalproblem by Medierna

Väldigt underhållande (och skrämmande!) om tidningsbranschens nya satsningar på dyra tidningsutgåvor på iPad-plattformen (från förra veckans Medierna). I summering: hur i helvete har de räknat för att tro att de kan tjäna pengar på detta sätt? För egen del så förstår jag verkligen inte varför jag ska betala pengar för innehåll som har bättre bevakning i andra kostnadsfria medier – jag nöjer mig inte heller längre med endast en tidning; på min iPad använder jag till exempel Early Edition som morgontidning för att i samma tidning lista nyheter från cirka 300 olika källor. Men Jardenberg tar upp en den viktigaste farhågan: kommer nu de svenska dagstidningarna att släcka ner sina gratissajter och kommer det innebära spiken i kistan för dem…?

» Nils Öhman om DNs digitala framtid (& iPad-app) | Integrerad kommunikation – Halvarsson.se

Christoffer Du Rietz gör en intressant tolkning och analys av efter besök av Nils Öhman från DN Digital. Men slutsatserna blir desamma: tidningarna försöker göra som förr i tiden, ta betalt för journalistiken i flödeslåsta tidningar istället för att återuppfinna och utnyttja digitala plattformen för att skapa mervärde och behålla sin publik.

» Alla dessa saker, Angående SvD iPadapp

En banal men underhållande sågning av denna monumentala vilseledda strategi hos tidningsbranschen. Frågan som ställs är “Blir det julbonus till produktutvecklings- och strategiteamet?” (tipstack till Niclas Johansson)

Inspiration


» YouTube – Hans Rosling’s 200 Countries, 200 Years, 4 Minutes – The Joy of Stats – BBC Four

Rosling gör det igen och fullständigt trollar byxorna av Tom Cruise’s rollkaraktär i Minority Report.

» YouTube – LeWebParis’s Channel

Så här ordningssamt, detaljerat och utförligt bör alla konferenser presentera sitt innehåll för de som inte hade möjlighet att delta! LeWeb har varit veckans stora event i webbranschen. “Men varför ger de bort allt gratis?” frågar du. För att de kan. För att det bidrar till kvalitet. För att det får dem att överleva. Det är så här det funkar idag. (tipstack till Fredrik Stenbeck)

» Jamendo Blog » Blog Archive » Jamendo geeks solve the hidden Chrome OS equation 😉 (and win a Cr-48 netbook 😉

En helt fantastisk historia om hur gänget på Jamendo upptäckte en matematisk(?) Google-gåta i videon How to remain calm och löste den! Mensa-varning. Och om du inte upptäckt Jamendo så är det ett bra tillfälle. Gratis musik för alla! Hur var det nu med tidningsbranschen igen… (tipstack till Jardenberg)

» 11 Best Innovation and Design Books of 2010 (An Entirely Unscientific List) – Core77

De här böckerna åkte direkt in på min önskelista till tomten!

Innovation

» DesignFor15Bucks.com | Get a kick-ass DESIGN done for 15 bucks

Jag lovar, den här killen kommer jag anlita. Och jag vet att jag kommer bli supernöjd. Skicka dina design-önskemål du får tillbaka Photoshop-original. För 15 dollar.

Produktivitet/Verktyg

» Take Control of Your Writing With Scrivener 2.0 | Mac.AppStorm

Jag har inte själv använt Scrivener ännu, men det sägs vara en anledning att byta från PC till Mac, och högsta betyg (10!) i en recension väcker ju onekligen min nyfikenhet som skribent…

» 9 Web Tools to Keep Your Business Running Smoothly During the Holidays

Allt kan skötas på distans nuförtiden. Men en del verktyg gör det ännu smidigare.

» Apple reveals top iPhone, iPad apps of 2010 | BGR | Boy Genius Report

För dig som vill leka loss med de Apple-applikationer som flest människor har visat intresse för.

» Från Sandras horisont: Timetoast – gör din egen tidslinje

Tips från Sandra Wissting för dig som på ett enkelt sätt vill skapa interaktiva tidsllinjer. Wissting använder det i sin undervisning.

Design

» Persona Cheat Sheet – LUXr

Alla dessa mallar och verktygstips som direkt går att använda och applicera sina projekt är ju bara guld värda! Och när jag säger guld menar jag tid, effektivitet och kvalitet.

» 20 Logos with Clever Negative Space | Inspiration

Ibland vill man bara låta blicken vandra över vacker design…

»17 great visual identities for your inspiration

Ja just det…

» The Fonts of Popular TV Shows | Webdesigner Depot

En av de länkar som mina följare på Twitter fastnade mest för! TV drar fortfarande. Och om du också undrar vilket typsnitt som TV-serien House använder så får du svaret här.

» The Eye tracking Weekly

Den här paper.li-tidningen ändras dagligen veckovis. Den är sammanställd av James Royal-Lawson och utgår från länktips av en mängd experter i området och en är onekligen en ovärderlig resurs för dig som intresserar dig av eye-tracking specifikt och användartestning generellt.

Trender

Läsvärt om framtiden, året som gått och det största fokusområdet av allt som pågår just nu på den digitala arenan: privatlivet:

Webbutveckling

De här länkarna sparade jag som referens för mina framtida arbeten med interaktiva, tillgängliga och sökmotorvänliga gränssnitt. Min nyfunna faiblesse för WordPress går inte att dölja 😉

Wikileaks

Jag kan ju inte låta Wikileaks förbli okommenterat.

» Wikileaks under attack: the definitive timeline | Media | guardian.co.uk

Apropå tidslinjer så ger detta en bra sammanfattning av vad Wikileaks fick genomgå efter senaste läckan.

» WikiLeaks’ Julian Assange: The Hilariously Over-The-Top, Strange Animated Video

Stor humor i denna video. Och nästan alla aktörer får vara med (Amazon, PayPal med flera)

» Everyone at Le Web is Wrong: Wikileaks Should be Condemned not Celebrated

Paul Carr skiljer sig från mängden av webbfantaster genom att såga Assange vid fotknölarna. Jag håller dock inte med om att det räcker med att rösta fram våra makthavare och sedan låta dem styra fritt; som makthavarnas arbetsgivare har vi nog ett större ansvar än så för att arbetet också sker som vi vill.

» WikiLeaks continues to fund itself via tech startup Flattr
» #flattr som alternativ till paypal

När nu alla stänger sina konton hos PayPal så har start-up:en Flattr hittat en tydligare ingång och position i betalnings- och donationsarenan. Mymlan skriver en bra sammanfattning om vad det innebär.

Bonus

Santarchy in Stockholm 2008

Om några timmar tar jag på mig tomtedräkt och går ut på Santarchy tillsammans med ett 30-tal andra tomtar; en pubrunda med julälskare i Stockholm. Det är tredje året jag är med och jag kan garantera att det är en av årets höjdpunkter. Extra roligt förstås att japansk tv kontaktade mig och ville använda mina bilder från förra årets event.


Kommentera