axplock med förvirrade barn 2011-01-19

Många av mina hitte-länkar den senaste veckan handlar om barn och utbildning så jag tänkte snöa in på det ämnet lite grann. Först ut är ett härligt klipp om hur barn reagerar på “föråldrad teknik”.

För några månader sedan sa jag åt min 9-åring att klicka på disketten i Word för att spara sitt arbete (en önskelista).  Han frågade genast: – vad är en diskett? Jag la upp en bild på Flickr för att illustrera dilemmat, som dock görs mycket tydligare av videon. Det är nog dags för Bill Gates att byta ikon.

» Let Me Introduce JAJDO – A Swedish App Brand For Kids
Ingen har väl missat Johan Ronnestam:s nya satsning Jajdo som ska ta fram utbildande app:ar för barn? Det behövs, det låter fantastiskt roligt och jag är bara avundsjuk! =) Följ @jajdo på Twitter så missar du inte när de första lanseringarna kommer.

» Touch-based App Design for Toddlers
Apropå @jajdo så har en av mina idoler, Luke Wroblewski, en del att säga i ämnet app:ar för barn. Tipstack till @alexisfellenius.

» “Alla tiders genier” – av geniala elever
Men herregud vilka roliga grejer Sandra gör med sina elever! Inte helt olikt det jag fick mina högskolestudenter att prova på, och det här är högstadiet! Märk väl, inga problem att göra uppgifterna på engelska.

» Facebook centralt i hennes undervisning
Anna Karlsson är matte- och NO-lärare för högstadieklasser på Viktor Rydbergs samskola i Danderyd. Och en av världens mest innovativa lärare.

Mitt bidrag till badge-tävlingen för MVG

» Varenda unge ska ha MVG! – iVad?
MVG till alla barn! Jag har ofta pekat folk mot Sir Ken Robinsons föreläsning Do schools kill creativity? för en lektion i hur världens utbildningssystem förespråkar skapandet av en viss typ av människor och underkänner barn som inte passar en förutbestämd mall. Richard Gatarski tipsar om att Sir Ken i höstas höll en föreläsning på Royal Society of Arts i London på temat Changing Paradigms och pekar på svenska initiativ inom detta tema: Syftet med kampanjen Varenda unges rätt till MVG! tar sitt avstamp just i insikten om att alla barn har rätt till MVG – egentligen bara för att de finns. Så stöd Micke Gunnarsson i hans arbete att dela ut MVG till alla unga!

» ”Prata intelligent med barnen”
Bra om barnuppfostran. Det är ångestladdat, ansträngande och fyllt av belönings- och bestraffningssystem men föräldraskap handlar ytterst om att bygga relationer till barnen. “Samtidigt som allt fler vuxna hävdar att vi lever i en tid när barnen har tagit makten, utövar vi en större makt mot barnen än någonsin, menar Suzanne Osten.” Tipstack till Chris McCann.

Jag vill avsluta axplocket med detta TED-talk om just barnuppfostran från paret som driver Babble.com, Rufus Griscom och Alisa Volkman. Vi måste bli bättre på att vara ärliga om hur jobbigt det är att vara förälder! Det här sättet att gå mer mot öppenhet och ärlighet gäller nog faktiskt inte bara föräldraskap… Jag gillar speciellt kurvorna som beskriver äktenskapsglädjen från barnens födsel till det att barnen flyttar ut. Jag sätter skrattet i halsen.


Kommentera