axplock med copywriting och nya medier 2010-12-28

Axplock blir ett regelbundet inslag i bloggen cirka 2-3 dagar i veckan. Det är tips och kommentarer runt riktigt bra artiklar och annat inspirerande innehåll som jag stöter på i min vardag online, med störst fokus på mina yrkesområden webbstrategi och användarupplevelser. Jag lovar, det kommer inte bli lika tjockt med länktips som det här varje gång, men nu är det ledigt och det finns gott om tid att läsa!

För dig som är nyfiken så använder jag Flipboard på min iPad och använder Google Readers share-funktion för att kommentera varje länk. Sedan går det nästan automagiskt in på bloggen med en modifierad version av RSS Digest (det blir en draft och publiceras inte utan mitt godkännande). Om det slår väl ut kommer jag självklart göra min modifikation tillgänglig för alla, men just nu är det testperiod.

Användbarhet och interaktionsdesign

No Internet before you answer our survey - United Airlines
Inget internet innan du svarar på enkäten!

» 19 Lessons from United Airlines on How To Build A Crappy Survey » UIE Brain Sparks
Ett riktigt skräckexempel! United Airlines verkar inte göra många rätt på den digitala arenan.

» Usability Testing: Usability testing is broken: Rethinking user research for social interaction design
När det naturliga beteendet på nätet är socialt så funkar inte traditionella användbarhetsstudier. Du kan inte sätta en person framför en dator och be dem utföra en uppgift när de i normala förhållanden skulle ha en dialog med andra personer (antingen offline eller online) i samband med ett köp eller besök på en webbplats. Uppgiften är heller aldrig till exempel att utföra bankärenden. Målet är att få mer tid med familjen. Hur får vi fram det i en användbarhetsstudie? Oj, detta får bli en framtida bloggpost.

» Best Practices for Infinite Scrolling | UX Booth
Tänkvärt om ett alltmer utbrett fenomen: när jag scrollar längst ner på en sida så laddas mer innehåll…

» How to do A/B Testing in WordPress | UX Booth (Video)
Nu har du inga ursäkter längre; A/B-testning bör vara en del av din vardag.

» How we increased conversions by 24% with video | Think Vitamin
Genom att bara byta ut formen av video de hade på sin startsida så ökade ThinkVitamin sin konverteringsgrad rejält. Jag älskar när man delar med sig, och här ges även en genomgång av testmetod och hur du också kan komma igång med A/B-testning med hjälp av Optimizely.

» Why Designers Should Adapt to Minimalistic Design | Design Reviver
Design har alltid handlat om att ta bort det som inte behövs. Det här är en bra lektion i minimalistisk design på webben

Customer Journey Map

» Service and System Design Toolkit | Austin Center for Design | Blog
Från story till touchpoints till customer journey map till product ecosystem via en rad exempel i denna PDF. Stort tack till studenterna på Austin Center for Design.

» Solving Contact Page Confusion | Webdesigner Depot
Bra om vad du måste tänka på när du bygger kontaktformulär. Som i all design så börjar lösningen med en fråga eller flera och du måste kunna sätta dig in i frågeställningarna hos både webbplatsens ägare och målgruppen. Något bra att börja med: “Vad får folk att kontakta oss över huvud taget?” och “Vad hindrar människor från att kontakta oss?”

» Volkside | Introducing Wirify: The web as wireframes
Ett genialt verktyg som gör tvärtom: det transformerar vilken webbplats som helst till wireframes. Användbart när det finns flera favoritsajter att utgå ifrån som modell. Det är inte perfekt ännu, men idén är grym.

» User Expectations with Mobile Apps – Catching up with EffectiveUI | UX Booth
Om vi frågar användarna så kommer användbarhet alltid väga tyngre än varumärkeslojalitet. Signifikansen i studien handlar om att ett rykte kan ta skada av en krånglig mobil applikation; det gäller att göra sin hemläxa kring behov och design innan man drar igång utvecklingen.

» College Students on the Web
Högskolestudenter är inte teknikfantomer, vilket stämmer med mina egna erfarenheter under hösten. De är däremot duktiga på multi-tasking, rör sig snabbt på webben och missar ofta det de kom till en sajt för att hitta. Intressant studie hos Jakob Nielsen. Tipstack till @beantin

» VIDEO: UX: UCD: Gathering Information // Think Vitamin Membership
Innan du börjar samla in data om för en kravspecifikation gäller det att själv förstå domänen/produkten och dess användare. Det bästa du kan göra i början är att själv använda, testa, beställa och lyssna! Videon lyfter på ett lättfattligt sätt fram vikten av att inte hoppa in i en designlösning för tidigt och ger även exempel på hjälpmedel som personas…

» Understanding design’s return on investment
Insiktsfullt om hinder och möjligheter för design i organisationer. En ny folder från SEE (Sharing Experience Europe – ett nätverk med 11 designorganisationer i Europa) belyser Return On Investment – investeringsvinster – i design. Att sätta mätbara mål för en design-lösning är alltid lika viktigt men hamnar alltför ofta i periferin, vilket ger dåliga mål, lösningar som inte går att mäta och en ökad skepsis för värdet av design.

Copywriting

Message Types via Brain Traffic
Ditt primära budskap föder 3-6 sekundära budskap...

» SpoolCast: Kristina Halvorson’s “Message and Medium: Better Content by Design” UI15 Session Sample » UIE Brain Sparks
Halvorson är en av mina favoriter när det gäller innehållsstrategi för digitala medier. Missa inte de guldkorn ni kan insupa av hennes visdom.

» E-Commerce Copywriting: The Guide to Selling More – Smashing Magazine
Enkel och smart guide för hur copy kan användas för att sälja mer. Undvik långa meningar, ha en aktiv röst och etablera förtroende genom att vara felfri när det gäller stavning och grammatik. Ja jösses vad svårt det verkar vara för en del att använda något så enkelt som stavningskontroll…

» Words are the soul of UX – 52 Weeks of UX
Rätt ord kan vara skillnaden mellan bara ännu en i raden av transaktioner och en riktigt bra upplevelse. Det går inte att nog trycka på vikten av ord, formuleringar och begrepp i vår design, för utan orden skulle inte mycket hända alls på webben…

Infographics

Häng inte kvar för länge under misteln...

» infographic – 2010 Facebook vs Twitter social demographics breakdown | SocialWayne – location-based marketing, gadgets, QR Codes, technology and social media news by Wayne Sutton
Vem är det som använder Facebook och Twitter egentligen? Ett kul tvärsnitt av medlemmarna avseende demografi och beteende.

» Field Guide To: Not Getting Fired At Your Company Holiday Party (Infographic)
Varit på företagsfest och gjort bort dig? Till nästa gång kan det vara bra att kolla in den här guiden till hur du undviker att bli avskedad på grund av klädsel, gnäll, eller alltför stor aktivitet under misteln.

» 10 Awesome Free Tools To Make Infographics
Om du själv vill komma igång med att bygga/rita infographics så hittar du här ett gäng bra tänkvärda tips kring innehåll och verktyg.

Innovation och inspiration

Visitkort i choklad. Vill ha!

» Method: The 6 Keys to Creating an Innovative Organization | Co.Design
Vi organiserar oss alltmer för att skapa infrastruktur, utbildningssystem och innovativa organisationer som kan lösa problem, skapa värde och förändra världen. Nyckeln för organisationerna är differentiering. Personligen använder jag mig mycket av Blue Ocean Strategy för att identifiera hur organisationer kan växa genom att vara annorlunda och konceptet som beskrivs här passar väl med de tankegångarna.

» Från Sandras horisont: Google SketchUp + matematikundervisning = succé!
Innovation börjar helst i skolan och @SandraWissting står ofta för strålande exempel och idéer.

» Mule Design Studio’s Blog: Giving Better Design Feedback
Ska du ge feedback på en design? Läs det här först.

» 6 Quick Tips for Receiving Critiques Gracefully
Ska du ta emot kritik? Läs det här först.

» Why is Dropbox popular and not something similar, like Windows Live Sync, which is free? – Quora
Ett helt magiskt svar på frågan om varför Dropbox är så populärt. Skribenten Michael Wolfe argumenterar fyndigt för ett användarcentrerat synsätt. Tipstack till @JesperBylund

» Joakim Normans visitkort av choklad
Här har vi en kille som verkligen kan återuppfinna visitkort. Wow-känslan är uppenbar.

» Welcome To My Geeky Dream Hotel: 16 Steps To A True Digital Hotel Experience — Doktor Spinn
Jag kan inte annat än önska att något hotell tar åt sig av @doktorspinn:s scenario för ett drömhotell. Här skulle jag bo hela tiden… 😉

» Swedish Design in a box | Brands
Julafton har förvisso passerat men en låda svenskhet är nog alltid en högaktuell gåva till utländska vänner.

» YouTube – Björns julbad i Ribbersborg
På julafton roade jag mig att gör en film om min svågers jultradition. Min första upplevelse med iMovie. Gratis musik hämtade jag förstås från Jamendo.

Nya medier

Dagens Flip
Dagens Flip

» How the iPad and Twitter Have Changed My News Consumption | Gear Diary
Jag kan bara hålla med. Snart hoppas jag komma med min egen beskrivning av hur iPad-applikationen Flipboard helt har ändrat mitt beteende vid både kunskapsinhämtning och kunskapsdelning.

» Dagens Flip – ett nytt sätt att få koll på svenska nyheter | jardenberg unedited
Så här ska det se ut, på några minuter har @jocke i iPad-appen Flipboard skapat en kostnadsfri mashup av svenska dagstidningar som presenteras långt bättre och i ett mer socialt gränssnitt än tidningarna egna (och enligt mig riktigt usla) iPad-applikationer. Frågan är nu bara om redaktionen för Dagens Flip fortsatt ska bestå av @jocke själv? 😉

» Dear Facebook, Please Return Our Social Networking Space
Antalet SMS som skickades på julafton gick för första gången ner i år och jag är i alla fall en av dem som misstänker att Facebook tagit hand om en hel del julmeddelanden i dess ställe. Frågan är hur långt Facebook nu kommer gå när det gäller att ta ifrån oss vår kontaktyta med vänner till förmån för annonser, och hur det påverkar upplevelsen. Jag säger som jag alltid säger: Facebook är för mig ett nödvändigt ont i väntan på ett en bättre konversationsplattform.

» “Digitala infödingar” ställer krav på företagen – rapport | svt.se (tipstack till @deeped)
Nej, vi kan inte se sociala medier som tidsfördriv längre. Men jag vänder mig liksom Joakim @jocke Jardenberg mot begreppet digitala infödingar.

Typografi

Stellas egna typsnitt rockar!

» 40 Examples of Beautiful Typography in Web Design | Inspiration
Grymma exempel på hur typografi gör skillnad för upplevelsen.

» 25 New Free High-Quality Fonts – Smashing Magazine
Man kan liksom aldrig få nog med typsnitt. Tänk hur mycket som kan uttryckas i bara bokstävernas form. Typsnittet ROKE1984 är bara helt fantastiskt, baserat helt på geometriska figurer och matematiska symboler.

» The Font Game for iPhone & iPod touch
För alla er som älskar typsnitt, nu finns spelet som testar dina typsnittskunskaper. På tid.

Verktyg

» Screens — A very “Mac-Like” Remote Desktop client for iPad.
Så här i helgtider är det ofta aktuellt att styra datorn på distans från sin iPad. Jag har varit relativt nöjd med iTeleport men Screens verkar faktiskt vara strået vassare.

» ux4.com: Prototyping and Wireframing – It’s your choice which diagram tool supports your work best
Bra genomgång av vilka verktyg som finns till buds för dig som ritar wireframes, principskisser eller vad du nu väljer att kalla det. Mycket hänger på vilken detaljrikedom du behöver, om du interagerar med andra i skapandet och hur beställaren enklast tar del av dem.


Kommentera