axplock med ikeahack 2010-12-30

Användarupplevelser och design

» Minimalist packaging
Hur minimalistisk design blir, ja, riktigt bra om inte bättre.

Red Bull med minimalistiska vingar

» 10 ways you can use photos to influence the user experience
Vi har alla sett eye-tracking bilden med bebisen, men handen på hjärtat, hur ofta gör du bildarbetet till en medveten strategi redan i planeringsstadier av sajten?

» Creative Post-it Notes
Det är något med post-it lappar som får designers att bli lite väl upphetsade. Här kan du kika på ett antal mer eller mindre snillrika varianter.

» Wireframes are dead, long live rapid prototyping
Japp, ofta så gör jag prototyper i WordPress innan wireframes är på tal. Det skapar bra och givande diskussoner, men det är inte alltid rätt. Tricket är som alltid att veta när det är rätt att gå direkt på en prototyp och när det krävs ett gediget pappersarbete och diskussioner med många intressenter. Det hänger förstås både på applikationen och på organisationen. Och på att vi är överens om att en prototyp inte bara är klickbara wireframes… och att wireframes faktiskt inte är döda, bara förfinade. Och att prototyper alltid behövs.

» 10 Interface Design Tips to Improve Your Business Application
Riktigt bra tips för att direkt skapa bättre värde för besökarna till din företagssajt eller -applikation. Läs, gör en åtgärdsplan och fixa under 2011!

» 20 awesome ipad wallpapers
Jag har min företagsmus som bakgrund, men de här var riktigt snygga också.

Kommunikation, strategi och innovation

Ory Okolloh
Ory Okolloh går till Google

» How to Maintain Your Personal Brand as a Corporate Employee
Intressant artikel om hur du bygger ditt personliga varumärke som anställd, när det egentligen är företaget och inte du själv som ska lyftas fram. Min utväg blev att säga upp mig, men du kanske hittar andra tips som funkar för dig.

» ”Find My Phone”: lokaliserade stulen bil. | Blogg om programvara
Frågan är nu bara om jag måste köpa en till iPhone som alltid ligger i bilen?

» Google Hires Kenyan Activist to Shape Africa Policy
Det här hade jag missat. Ory Okolloh, aktivistbloggare i Kenya och grundare av Ushahidi, anställs av Google. Säga vad man vill om Google, men de har en förmåga att suga åt sig smarta människor.

» Search & Display Over 10 Million Historical Government Records, Thanks to the National Archives
Jag vill se fler sådana här sökbara arkiv världen över. Open government är ett initiativ som till fullo nyttjar nätets öppenhet och skapar nya möjligheter att lära sig av historien…

» Data Hacker Pageranks Members of the US Congress
Ännu en föregångare i bevakningen av politiker. Den här typen av datavisualisering av tillgänglig data om våra politiker kommer skapa ett ökat intresse och bättre insyn i politiska processer. Vem skapar applikationen som visar vilka av våra svenska riksdagsledamöter som röstar med vem?

» Norwegian Armed Forces build network of 60,000 17-year olds without permission
En schysst Norge-historia om amerikanska försvaret som skapade ett Facebook-liknande online-nätverk och publicerade profiler från 60 000 ungdomar utan deras tillåtelse, med tillagda “vänner” som de inte kände och även fejkade kommentarer. Som Tom Cruise skulle sagt i Top Gun: “They crashed and burned…”

» Social Media’s Top 10 Dirty Little Secrets
Lite får man allt hålla med. Det är som sagt inte sociala medier bara för att du har Twitter, en Facebook fan page och en blogg…

» Lärare: Skolwebben stjäl tid från undervisningen
Usch, vad jag mår dåligt av sånt här. På samma sätt som läkare måste sitta i klumpiga datorsystem som tar tid från patienterna så tvingas också lärarna in i system som tar tid från eleverna. Tack för det. Tänk om vi kunde fokusera mer på användaren i stället för tekniken.

Nya medier och trender

iPad leder till censur av tidningar?

» Naket censureras i Apples surfplattor
Intressant censurdebatt om vem som bestämmer över innehållet när tidningarna skapar app:ar för iPad. Är det Apple eller ansvarig utgivare? Om innehållet skulle ligga öppet på webben och alltså läsbart i webbläsaren så skulle det här vara en icke-fråga.

» What social media means for customer engagement
I den fjärde årliga Online Customer Engagement Report redogörs för hur företags närvaro på sociala nätverk har nästan dubblat från 23% till 44% sedan förra året, och hur användningen av Twitter för att öka kundengagemang har ökat femfaldigt från 7% till 35%

» 5 E-Book Trends That Will Change the Future of Publishing
Philip Ruppel delar med sig av sina insikter i egenskap av president för förlaget McGraw-Hill Professional. Hmm. Man kanske ska ge sig in i e-boksbranschen. Det är svårt att se e-böcker som en dalande bransch 😉

» Skype for iPhone updates to 3.0, adds video calling
Lagom till nyår släpper Skype-appen till iPhone efterlängtad funktionalitet: möjligheten till videosamtal. Bäddar Skype kanske för en ny server-krasch runt tolvslaget imorgon?

» 70 procent av hushållen i Europa har tillgång till Internet
I Sverige ligger internetpenetrationen på 88%, i Portugal strax över 50%. Vi ser betydande ökningar då siffran för hela Europa bara var 49% för fyra år sedan men också indikationer på stora klyftor mellan länderna. Om jag går till källdatat hos Eurostat kan jag också utläsa att Sverige tillsammans med Luxembourg har den största användningen av internet i mobila 3G-enheter, hela 20% av befolkningen använder internet i mobilen. Holland, som har störst internetpenetration, ligger endast på 6% när det gäller mobilanvändningen. Samtidigt har Kina på ett år ökat antalet internetanvändare med 20% till 450 miljoner och är snart i paritet med hela Europa, trots att det alltså bara utgör en tredjedel av befolkningen.

» Is Quora the biggest blogging innovation in 10 years?
Är Quora ett framtidsnätverk? Jag har inte fastnat ännu men det verkar ha tagit rejäl fart i Sverige nu först i mellandagarna.

Bonus: Ikeahack

Det finns en folkrörelse som bygger om Ikeamöbler till funktionella, prisvärda nya möbler med annorlunda användningsområden. Det kallas för ikeahack

high-rise computer stand for bed
ikeahack gör det bekvämt att ha datorn i sängen

» Make a DIY IKEA iPad Stand for $3
Jag har sett finurliga tillämpningar av IKEA-möbler förr. Nu handlar det om en konsol som helt enkelt vänds upp och ner för att bli ett fullgott ställ för din iPad. Det bästa är att detta säkerligen funkar helt okej även när min iPad fortfarande är i sitt skyddsfodral. Jag gillar också att det kostar 3 dollar utan större arbetsinsats…

» A little Ikea hack from Daylight
Utöka antalet workshop-väggar med spånskivor och pallen Benjamin. Om jag bara hade ett konferensrum 😉

» How To: Make a Laptop Riser for Watching Movies and TV in Bed
Pallen Benjamin igen! Bygg ett praktiskt, och snyggt(!), sängstativ till den bärbara datorn. Kanske ett projekt för trettonhelgen?

» Ikea iPhone App Toasts New Year’s Eve
Inte ett ikeahack utan en app från IKEA själva som låter dig skåla in det nya året med ett champagneglas på mobilen.

GOTT NYTT ÅR!!


Kommentera