axplock 2010-01-20

symbol för axplock: två strån med veteJag blandar högt och lågt med länk- och lästips. Ett axplock helt enkelt.

  1. Eye-tracking är inte jättenytt. Här får du en kort historik kring denna metod för marknadsundersökningar: A Brief History of Eye-Tracking. Notera att svenska företaget Tobii har den senaste tekniken inom området. Som vanligt gäller förstås att testmetoden kan användas på både fel och rätt sätt.
  2. Video-/filmtjänsten Voddler suger fett. Peter Rosdahl sågar Voddler och jag kan inte annat än hålla med; förutom allt som Peter nämner så kan skulle jag kunna skriva spaltmeter om deras dåliga gränssnitt – men de är inte värda det.
  3. Drupal är störst bland CMS-verktygen. Jag bestämde mig för Drupal för åtta år sedan när en amerikansk informationsarkitekt under en föreläsning berömde dem för deras vassa idéer inom taggning och kategorisering. Sedan dess har Drupal banat framgång efter framgång och körs på tre gånger så många webbplatser som konkurrenten Joomla (av de 10  000 populäraste sajterna enligt Alexa). Men handen på hjärtat, WordPress — som ännu inte kategoriseras som CMS — körs i sin tur på 3 gånger fler stora sajter än Drupal.
  4. Boken Piraterna släpps som pocket idag. För 41 kr får du en jättebra bakgrund och inblick i hur den svenska piratrörelsen utvecklats från cola-pimplande hackers till EU-parlamentariker, inklusive en tillbakablick och avslöjanden om filmundustrin i början av 1900-talet. Författarna Anders Rydell och Sam Sundberg har gjort ett fantastiskt research-jobb. (via EU-parlamentarikern Christian Engström)
  5. Experter och entusiaster inom sociala medier driver arbete som informatörer utan gränser utan att tänka på det. En wiki [Helping Haiti tweak the tweet] har uppstått som förfinar syntaxen för Twitter-användare och ska det göra lättare att under katastrofer (inte minst den pågående hjälpinsatsen i Haiti) identifiera var, när och vad som behövs hjälp med. Självklart kan vem som helst bidra till denna innovation i katastrof-kommunikation.
  6. Den kända stegen från Forrester som delar upp internet-användare i inactives, joiners, collectors, critics, med flera har fått en ny kategori: Conversationalists. Ett ytterligare tecken i tiden på att konversation är i en helt egen klass när det gäller att skapa värde och nytta.
  7. Är vi för professionella? När blev professionalism viktigare än omtanke och medkänsla i våra yrkesliv. Skulle vi rent av må bättre med lite träning av vår förmåga till empati? Jag tror det. En bra artikel från Intelligent Life Magazine. (tips via Mikael Pawlo)
  8. Facebook är läskigt. Gårdagens otäckheter på Facebook (i bra sammanfattning av Niclas Strandh) spär återigen på mina funderingar att lämna Facebook helt. Facebook ger en falsk trygghet av att vara privat, tillför väldigt lite värde (det är kul att hitta gamla kända ansikten men sen då?) och är numera ett fruktansvärt brus av statusuppdateringar — i flertalet fall från en mångfald av källor som är helt tagna ur sitt sammanhang, bilduppladdningar och applikationer som Farmville som man hela tiden måste blockera. Trist.
  9. Apple tar mycket plats just nu. Gartner har räknat ut att mobilapplikationer omsatte ca 4,2 miljarder USD under 2009. Och att Apple har 99% av marknaden (tips från Robin Hjelte). Det är klart att de drar uppmärksamhet till sig; inte bara av konsumenter utan av teknikjournalister. Och ibland kan man fråga sig om skriverierna om Apple inför en väntad lansering av en “iTablet” från Apple den 27:e januari verkligen är journalistik eller romantiska upprepningar av rykten, förklädda till journalistik: Anticipating the Apple Tablet: When journalism becomes fanfiction.Fast ibland är det bara kul: “Bild på Ballmer när han visar upp HP:s nya tablet på CES. VArför ser han ut som han vill döda någon?” (via @Tyskungen)

I övrigt noteras att Starbucks slår upp portarna i Sverige den 18 februari men du kan inte bara åka dit och ta en dubbel mocca latte frapuccino, du måste ändå köpa en flygbiljett först. Detta direkt från @Arlanda som nu också finns att prata med på Twitter, liksom @SJ_AB (som jag vann en kokbok av) och @Pressbyran som nyligen intresserade sig för mig(!)

Ha det bäst.

Just det: Du har väl inte glömt att rösta i Stora Bloggpriset. Rösta på dina favoriter senast fredag den 22 januari 🙂


Kommentera