Är du verkligen från framtiden?

Många tycker nog att det här med användarupplevelser kan låta lite flummigt. Vad menar vi egentligen, vi som kallar oss user experience designers? Några uppenbara exempel på hur genomtänkt copywriting på webben kan förgylla användarupplevelsen kommer därför här.

Framtidskunden

Om jag av misstag matar in ett födelsedatum vid registrering hos Yahoo som ligger i framtiden så får jag inte upp ett otrevligt felmeddelande som talar om för mig att göra rätt. Istället frågar tjänsten helt vänligt: “Är du verkligen från framtiden?”

Yahoo signup form: Are you really from the future?

Det kan verka banalt men är definitivt effektivt; hur många timmar lägger du på en genomtänkt och personlig interaktionsdesign av dina webbaserade formulär?

Ärlighet varar längst

En av sajterna som kläcktes på 24hourbusinesscamp är Vart tog mina pengar vägen? – en tjänst som låter dig föra bok över dina utlägg. Jag skrattade högt när jag såg deras inloggningsruta med texten “Dina uppgifter är helt privata. Endast Patrik kommer åt dem.”

Tyvärr verkar de ha valt att ta bort den lilla underfundiga signaturtexten och har nu endast det mer politiskt korrekta “Dina uppgifter är helt privata”. Nåväl, jag hann ta en skärmdump på det som gjorde att jag kommer minnas sajten längre:

Dina uppgifter är helt privata. Endast Patrik kommer åt dem.

Apple vs Windows roar alltid

Om du i sökfältet på Apples webbplats börjar skriva ord så dyker direkt en ruta upp med detaljerade förslag på innehåll som du bör titta närmare på. Börjar du till exempel skriva “windows” så talar sökmotorn om var filmerna ligger som berättar varför du ska köpa en Mac.

Apple search: Windows

Det är förstås mer än copy, det är en förbannat genomtänkt strategi som realiseras från ax till limpa. Men mer om genomtänkta webbstrategier en annan gång.

Tips: Ta 30 minuter och diskutera med några kollegor om hur ni kan förbättra texterna i era formulär för att bättre spegla er företagskultur och skapa en bättre användarupplevelse. Glöm inte att dokumentera och genomföra!


Kommentera