Exempel på Ajax

När jag förklarar Ajax är det många som frågar mig om jag kan ge några exempel på webbplatser som använder det. På allmän begäran kommer alltså här en snabbt ihopknåpad lista.

Ajax sägs ofta stå för asynkron javascript och xml, men faktum är att Ajax-tillämpningar inte behöver använda XML och Jesse James Garrett (mannen från Adaptive Path som myntade begreppet) vill inte att det ska var en akronym.

Ajax är snarare ett samlingsnamn för tekniker som gör det möjligt att ladda och visa innehåll från servern på en webbsida utan att ladda om själva sidan. Fördelarna över Java och Flash är snabbare laddningtid och ett gränssnitt som är förenligt med övriga webbplatsen.

Kom ihåg att ingen webbplats blir självklart bättre för att man smackar på lite Ajax: du kommer inte ifrån behovsanalys och användartester; och det kan ställa till en hel del problem med tillgängligheten.

Jag säger som Spider-Man: “With great power comes great responsibility”.

Här kan du i alla fall spana in lite Ajax

Vill du lära dig Ajax?


Få Pers nyhetsbrev

Per Axboms nyhetsbrev om digital etik och omtänksam design hjälper dig hålla dig uppdaterad om mänskliga rättigheter i tech-branschen. Du får utvalda inlägg i din inbox 2-3 gånger per månad.

Ange e-postadress

Bli nyckelsupporter

Nu kan du backa Pers pågående arbete med att skriva, inspirera och lära ut inom digital etik och tekniktrygghet. ❤️ Med ett företagspaket blir flera medarbetare supportrar och det ingår rådgivning. Som enskild nyckelsupporter får du förhandstittar och insyn bakom kulisserna.

Backa Per

Kommentera