3 grymma tjänster för platshållarbilder

3 grymma tjänster för platshållarbilder

Uppdaterad 2022 med tjänster som fungerar. Placekitten har funkat hela tiden sedan 2013.

Jag bygger en prototyp just nu, och även om jag ogillar lorem ipsum och dummy-innehåll, så kan det finnas behov av att fylla ut med bilder innan det finns tillgång till slutgiltiga bilder. På engelska kallas det för placeholder images, alltså platshållarbilder.

Här är några av de bästa tjänsterna för att fylla ut bildplatserna. De funkar på liknande sätt allihop, du anropar helt enkelt en bild genom att bara ange bild-dimensionerna i webbadressen. Snabbt, enkelt, och ofta roligt.

1. Placekitten

Japp, fyll ut ytan med en kattunge. Allt du behöver göra är att ange följande rad. I detta exempel används "g" för gråskala. Ta bort den delen så får du färgbild.

<img src=”https://placekitten.com/g/310/200″>

kattunge

Då får du som synes en kattbild. Du kan inte styra vilken, men det är ju lite av charmen.

2. dummyimage.com

Den här tjänsten ger ju inga gosiga djur, men däremot talar den om dimensionerna på bilden, vilket kan vara lämpligt som underlag för grafiker och utvecklare. Det kan ju iofs bli förvirrande om du har en responsiv sajt, eller upplysande – beroende på hur du väljer att se det. Du kan sätta bakgrunds- och förgrundsfärg också. Så här skriver du i alla fall.:

<img src="https://dummyimage.com/250x90/fff/aaa">

platshållare för bild i storleken 250x90

3. Lorem Picsum

Temabilder i valfritt format. Du anger dimensioner som i de andra tjänsterna men du kan också komplettera med ett id för en specifik bild, och ange om du vill ha grå bild. Galet smart tjänst.

Här är en variant för att få en bild på en hund i det nya bildformatet Webp.

<img src="https://picsum.photos/id/237/200/300.webp">

svart hund

Bonustjänst:

Jag behövde också diagram till min prototyp, och för det använder jag Image Charts från Google (denna tjänst stängde i 2019).


Kommentera