255 nerladdningar

Tänk vad mycket man tar för givet. Jag hjälpte min fru att hitta en podcast på podradio.nu. Vid sidan om titeln på programmet står det inom parentes: “255 nerladdningar”.

– Vad betyder det!? utbrister hon.
– Att 255 personer har laddat hem programmet, säger jag (Jag går förstås inte in på att det i teorin kan ha laddats hem flera gånger av samma klient). Vilken bra fråga… vad trodde du att det betydde?
– Att man måste ladda hem 255 filer. Jag tänkte: gud vilken lång tid det måste ta att ladda hem, det orkar jag inte.

För en normalt funtad person är det faktiskt en giltig tolkning. Jag skulle själv ha kunnat skriva något liknande, och tagit för givet att alla ska förstå vad siffran står för. Egentligen är den ju ganska irrelevant i sammanhanget – även om det är godis för it- och statistiknördar som jag själv.

Tänk till en extra gång kring varför du erbjuder information och glöm förstås aldrig att testa dina formuleringar på ovana användare. Varje tröskel till att förstå ett fenomen gör ju att du skrämmer iväg potentiella nyfikna användare som egentligen kan ha stor behållning av det du erbjuder.


Få Pers nyhetsbrev

Utkanten av digital etik är ett månatligt nyhetsbrev som belyser exempel på skadlig teknik och lär digitala kreatörer hur man bygger för universellt välmående.

Ange e-postadress

Backa

Om du vill stötta Pers arbete med att utbilda och verka för mer omtänksamma, tillgängliga och trygga digitala tjänster kan du Swisha, donera via Paypal eller bli års-/eller månadsgivare ❤️


Kommentera