13% skapar innehåll på webben

Webben som socialt medium har lett till ett paradigmskifte där mänskligheten börjar återgå till en skaparkultur snarare än en konsumtionskultur. Men hur många är skaparna egentligen? Forrester Research har kollat hur det ser ut i Nordamerika.

Författarna av rapporten Social Technographics (April 2007) har delat in användarna i sex kategorier:

  • Skapare (13%) publicerar information i en blogg eller laddar upp bilder och video minst en gång per månad.
  • Kritiker (19%) kommenterar bloggar och/eller skriver recensioner på sajter som Amazon. 4 av 10 kritiker är även skapare.
  • Samlare (15%) skapar metadata som delas med hela användargruppen, genom att till exempel spara och “tagga” länkar i sociala tjänster som del.icio.us eller genom att prenumerera på RSS-flöden i online-läsare som Bloglines.
  • Deltagare (19%) använder sociala nätverk som MySpace, Facebook eller LinkedIn. 56% av dessa läser bloggar och 30% har egna bloggar.
  • Tittare (33%) ägnar sig oftast åt att läsa bloggar. 31% av tittarna är varken skapare, kritiker, samlare eller deltagare.
  • Inaktiva (52%) ägnar sig inte alls åt sociala aktiviteter på nätet. De har en genomsnittsålder på 50, är ofta kvinnor och betraktar sig sällan som ledare och rekommenderar inte tjänster och produkter till sina vänner.

Inom nästan alla kategorier har segmentet 18-26 åringar den högsta deltagargraden. Hos 18-21 åringar är deltagargraden i sociala nätverk extremt hög: 70%.

Även om du kanske slås av att en väldigt stor grupp inte engagerar sig alls, så måste jag påvisa att den stora andelen människor som aktivt skapar innehåll är anledningen till att vi kan prata om ett paradigmskifte.

Från: Well-formed data – Forrester Research: Social Technographics


Kommentera