Ny podd: Omtanke med Per Axbom

Ny podd: Omtanke med Per Axbom

Jag startade min första podd våren 2007, strax innan första iPhone-luren släpptes på marknaden. På den tiden var det mer uppenbart varför det heter podcast, eftersom vi hängivna producenter och konsumenter förstås lyssnade via Apples banbrytande mp3-spelare iPod.

Efter mängder av pengar nerplöjda i mikrofoner under de senaste 16 åren, intervjuer med underbara människor från hela världen, och en uppmärksamhet som jag ofta har svårt att ta till mig (11-åringen UX Podcast har passerat 2,5 miljoner nerladdningar) släpper jag nu min fjärde podd.

Mitt samarbete med James Royal-Lawson har varit en nyckel till att hålla UX Podcast vid liv i så många år. Att vara två bidrar till hållbarhet och resiliens. Och den rullade på även när jag tog paus för att skriva bok. Med det i åtanke har jag letat efter ett sätt att hitta vidare även med en svensk ljudkanal utan att slå knut på mig själv.

Svaret har nog funnits i bakhuvudet hela tiden.

Den nya podden hittar sitt innehåll i både gamla och nya blogginlägg. Jag producerar redan väldigt mycket kostnadsfritt innehåll och det vore fel tänkt av mig att försöka hitta på ännu mer nytt. Innehållet finns, men kanske inte når ut i den utsträckning jag skulle önska. Även med en liten pånyttfödelse är bloggläsandet på betydligt lägre nivå än på storhetstiden i början av 2000-talet.

Det blir ett spännande experiment. Jag anar att det finns en plats för avsnitt på 6-7 minuter som man kan lyssna på lite när som helst. Där avsnitten är fristående spaningar om sådant som påverkar välbefinnande och mänskliga rättigheter i ett digitalt sammanhang. Kanske som konversationsstartare eller som underlag för en workshop inom digital etik eller ansvarsfull utveckling.

Drivkraft

Mina drivkrafter för att släppa den här podden kan sammanfattas så här:

  1. Tillgänglighet. Många människor behöver eller föredrar ljud framför text. Jag möter fler utifrån deras behov.
  2. Distribution. Människor vet generellt väldigt lite om att prenumerera på RSS-flöden, och det har bidragit till tappet i bloggläsande. Men RSS-flöden är fortfarande det briljanta sätt som poddar distribueras på, även om det sker osynligt. Kanske kan det här hjälpa som påminnelse om att även läsa på bloggen.
  3. Infrastruktur. Jag älskar podcast-formatet och det ger en trygghet för mig som innehållsskapare att ha en kanal redo när jag vill kommentera aktuella händelser, och då inte nödvändigtvis relaterat till design, eller ens ny teknik. Kanske bara relaterat till utmaningarna att förstå sig själv och sina medmänniskor.
  4. Plattforms-oberoende. Även om det finns så kallade "poddar" som låser in sig i stora plattformar och kräver att människor lyssnar där, så frångår det helt vad en podcast egentligen är. Hela poängen med en podcast är att den ligger öppen på webben och du får lyssna hur du vill, med vilken app du vill eller direkt på webben. Vill du ladda ner avsnitten kan du göra det också.

    Det här skapar en oerhörd motståndskraft och elasticitet som gör att man inte lyder under andras nycker. Något som annars sker när man väljer att låsa in sitt innehåll hos externa aktörer, ofta stora techbolag. Då styr någon annans regler – inte dina regler – vem som ser ditt innehåll. Att lägga den nåbar via min egen domän ger också trygghet och förtroende.
  5. Kvalitet. Intressanta saker händer när jag läser mina inlägg högt. Jag understryker med rösten vissa ord och passager i texten, vilket kan göra dem mer spännande att höra. Jag fångar också upp misstag. Om jag kan lyckas spela in ljudet innan jag publicerar inlägg kommer inläggen bli bättre. Och jag går tillbaka och speglar inläsningen i texten, när jag vid högläsningen märker vad som är viktigt för mig. Jag har faktiskt redan redigerat några gamla inlägg efter att ha läst in dem.

Omtanke

Det är kärnan i mitt arbetssätt, oavsett vad det gäller, som fick ge namn åt podden. Namnet öppnar också för att jag i framtiden vidgar till att skriva och prata bredare om människa och samhälle än att, som jag ofta gör, koppla det till teknik. Att det blir en snygg ordlek, att tvingas tänka om, skadar ju inte heller. Sån't älskar jag förstås.

Vad väntar du på? Dags att lyssna! Jag vill ju veta vad du tycker, och det finns redan 3 avsnitt i flödet. Glöm inte att prenumerera/följa om det klickar för dig 😊


Kommentera