Barnen vevar igång datorn i tredje världen
MIT har satt igång ett utvecklingsprojekt för en bärbar dator som går att veva igång. Datorn har en processor på 500Mhz, 1 Gb internminne och ska ha ett öppet operativsystem, förmodligen en Linux-variant. Givetvis ska den även vara möjlig att koppla upp mot trådlösa nätverk och tro det eller ej – den ska kosta under tusenlappen!
Tyvärr kommer du inte att kunna köpa datorn; Projektets syfte är att tillhandahålla datorn till barn i fattiga länder och därmed bidra till ökade kunskaper och datorkompetens.
Den icke-vinstdrivande organisationen som driver projektet heter One Laptop per Child (OLPC).
FNs generalsekreterare Kofi Annan uttrycker det enkelt:
It is an impressive technology able to do almost everything larger, more expensive computers can. It holds a promise of major advances in economic and social development. But perhaps, most important. is the true meaning of one laptop per child.
Målet är hedervärt och jag stödjer det på alla vis.
Men om tekniken funkar som det är tänkt så är nästa steg självklart: jag vill ha en vev till min bärbara dator, och jag är nog inte ensam om det. Livslängden på batterier i bärbara datorer har inte ökat nämnvärt de senaste åren. Nästa steg torde vara en kombination av manuell uppladdning och kanske även solenergi(?)
Det som givetvis också kommer gå till historien är att det kommer distribueras hundratusentals datorer utan Windows som operativsystem – något som onekligen kommer bidra till invänjningen och tillväxten av öppna operativsystem.
Läs mer om the hundred-dollar laptop hos MIT.