Min idé som vann SEB Innovation Awards

Min idé som vann SEB Innovation Awards

Jag tror inte den idé som gjorde att jag vann SEB Innovation Awards i oktober på något sätt är unik. Och jag gillar inte heller tanken på att hemlighålla idéer. Det jag däremot är övertygad om är att vi tillsammans kan lära oss massor utifrån de idéer som vinner uppmärksamhet. Här är mitt bidrag.

Foto: Universum

Mina yrkestitlar genom åren har varit många: webbdesigner, webbutvecklare, informatör, webbkommunikatör, användbarhetsexpert, webbstrateg och så vidare. Men det som hjälpt mig att röna framgång ryms nog i ett helt annat ord: medlare. Min förståelse för såväl programmerare som ledningsgruppen, och min förmåga att medla mellan dem, hjälper alla att förstå varandra och jobba mot samma mål. Det blir mindre förvirring och frustration. Och mer verkstad.

På senare år har en oerhört viktig aspekt av denna medling varit visualiseringar. När vi pratar med bilder som stöd ökar dels förståelseförmågan men också viljan att förstå vad bilderna säger. Och viljan att dela med sig. Det är något magiskt över den effekten.

8 bilder om en bankidé

Det stod att man bör vara mellan 25-35 år för att delta i SEB Innovation Awards, men det redde jag ut via Twitter. Nästa begränsning var att idén skulle beskrivas på 2 A4-sidor. Har man gått i skolan så brukar man “veta” vad två A4-sidor betyder: text i 12 punkters Times New Roman med dubbelt radavstånd, eller något i den stilen.

När jag vill förmedla en idé så vägrar jag skriva textharanger, så jag satte mig ner med min iPad i soffan och skissade snabbt ut den idé jag hade. Det gjorde jag i appen iDraw för att få ut vektorgrafik (bilder som kan förstoras/förminskas oändligt utan att förlora kvalitet).

En mindre bankkupp

De bilder jag hade passade jag in på 2 A4-sidor. Samtidigt gjorde jag en mindre kupp; jag la även in de större bilderna i ett bildspel som jag laddade upp till en lösenordsskyddad Slideshare (inte skyddad längre). Min tanke var att om flera ska tycka till om idén så är det lättare att skicka runt en länk än min PDF.

Denna Slideshare länkade jag sedan från min nyregistrerade domän nyaseb.se — det var denna länk jag hänvisade till och visste att det skulle skapa ordentligt med nyfikenhet. Att skapa nyfikenhet är ett bra sätt att få uppmärksamhet.

Det här är alltså de två A4-sidor SEB fick av mig:

Ju färre gränssnitt desto bättre

Min idé har utgångspunkten i ett koncept som jag tror mycket på: att ta bort gränssnitt. Det finns inget självändamål i att lösningen på varje designproblem ska vara ännu ett gränssnitt som en människa tvunget måste interagera med. Det bästa vi kan göra är faktiskt i många fall att ta bort gränssnitten och lösa människors problem utan att de behöver anstränga sig. Tanken har populariserats i branschen och fått mer gehör sedan Golden Krishna på designbyrån Cooper skrev The best interface is no interface.

Men jag tänkter inte förklara idén mer än så, tanken är ju att den ska vara självförklarande. Och det är ytterligare en styrka i de visualiseringar som hjälper mig göra ett bättre jobb åt mina kunder: långa texter blir missförstådda men bilder öppnar upp för fantasin att komplettera. Bild 6 i denna bildserie, som visar en lycklig kund och en glad robot, är långt viktigare än man först anar.

I slutändan är jag övertygad om att det var mitt sätt att presentera idén som vann, lite mer än själva idén.

Att bygga vidare på idéer

Nästa år när deltagare i SEB Innovation Awards söker på tävlingen i Google kommer detta blogginlägg hamna hyfsat högt upp i sökresultaten, liksom min vän och idékollega Linda Runarsdottirs inlägg om hur SEB Innovation Awards har potential att vara så mycket mer och förtjänar att få mer uppmärksamhet.

Det är då möjligt att ta dessa intryck och bygga på dem, tolka dem efter eget huvud och sedan göra något som är mycket bättre. Så skördar vi frukten av att dela med oss av idéer. Så släpp dem lösa. Idéer vill vara fria.

Det som däremot kräver mer än en seans i soffan med en penna och iPad är själva genomförandet, och det hoppas jag få anledning att återkomma till.


Kommentera