Obegripliga webbadresser = Sveriges framtid?

Vi lever i en CMS-tät webbmiljö i Sverige just nu. Bara EPiServer säljer några licenser i veckan och alla EPiServer-partners packar upp programvara, knackar kod och stuvar om innehåll som om det bara var en vecka kvar till julafton.

Resultatet av detta blir hundratals, snart tusentals, svenska webbplatser där alla URL:er ser ut ungefär så här: http://www.statskontoret.se/statskontoret/templates/Page____128.aspx eller för all del http://www.sapa.se/templates/Page.aspx?id=243.

Vi har inte ens förtjänat svenska ord i de obskyra adresserna utan får leva med de intetsägande orden templates och Page för att ingen ids betala för att få bort dem.

Jag säger inte att publiceringsverktyg är av ondo – tvärtom är jag en trägen förespråkare – men jag flaggar för att man missar målet med en sisådär två kilometer när nya webbplatser år 2005 har ofattliga adresser som absolut inte speglar innehållet på sidorna – de speglar för bövelen inte ens språket på sajten!

När vi tar jätteklivet in i ett publiceringssystem får vi inte göra avkall på allt som gör webben lätt att ha att göra med och den enkelhet med vilken vi når fler människor. Allt som skapar motstånd till förståelse skapar friktion i maskineriet; det är inte frågan om ett webbhaveri men väl en anledning att lyssna vidare på någon annan som tycks förstå det här med att det ska vara lättfattligt.

Två killar står på Hötorget och säljer tomater. Den ena killen ropar: “Här var det tomater, prima tomater!”; Den andre killen ropar “Template! Template! Page! 3373!”. *suck*


Få Pers nyhetsbrev

Utkanten av digital etik är ett månatligt nyhetsbrev som belyser exempel på skadlig teknik och lär digitala kreatörer hur man bygger för universellt välmående.

Ange e-postadress

Backa

Om du vill stötta Pers arbete med att utbilda och verka för mer omtänksamma, tillgängliga och trygga digitala tjänster kan du Swisha, donera via Paypal eller bli års-/eller månadsgivare ❤️


Kommentera