Min första dator

Jag fick min första dator för över 30 år sedan. En teknikintresserad far placerade Sinclair ZX81 framför mig vid 8 års ålder. Det var en dator med 1KB interminne. Året efter byggde jag ut det till 16KB.

sinclair-zx81

Det fanns inga program. Allt fick man skriva själv. I BASIC. Ur instruktionsboken.

10 PRINT Pelle
20 GOTO 10

Dessa rader fyllde hela skärmen med mitt namn. Vilken uppenbarelse!

Jag bodde i Saudi Arabien och gick i en amerikansk skola. Redan i andra klass hade jag datorundervisning på schemat en gång i veckan. I tredje klass programmerade jag i det grafiska språket Logo på en Apple-dator. 1983.

Spola fram 3o år och min son i årskurs 4 har inte datorundervisning. Tänk er vilka klyftor det skapar. Nu har ju mina söner mig som far, och varsin dator, och har knappat på tangentbord sedan de var två. Men skolan är skrämmande frånvarande i den världen.

Att få experimentera med Sinclair, Dragon 32 och Atari 800 XL har har lärt mig att tänka utanför ramarna. Har gett mig en tro på min egen förmåga.

Men jag ser inte skolan idag uppmuntra till det experimenterandet – aktiviteter och förmågor som skapar entreprenörer. Jag ser inte skolan som den ser ut som svaret på hur mina barn ska försörja sig i framtiden.

Det är tid att förändra. Jag står bredvid Richard Gatarski. Han säger “Hur kunde det bli så här?”. Nu löser vi problem framåt småtimmarna.

To be continued.


Kommentera