Kom igång med DriveNow i Stockholm

Kom igång med DriveNow i Stockholm

Jag har börjat använda mig av DriveNow och Car2Go i Stockholm för att ta mig genom storstadstrafiken. Det är ofta billigare än både taxi och tunnelbana! Eftersom jag får en hel del frågor satte jag ihop denna guide som beskriver hur du kommer igång med DriveNow.

Kort och gott är DriveNow en tjänst som låter dig hyra en bil direkt på gatan via en app, hoppa in och köra dit du vill, parkera och lämna den. Du slipper trängselskatter, parkeringsavgifter, månadsavgifter och betalar inte heller för bensinen. Det enda du betalar är en minutavgift på cirka 4,50kr.

Medan Car2Go endast har bilar med två sittplatser så har DriveNow en park med olika personbilar från BMW:s och MINI:s utbud.

Registrera dig för att använda DriveNow

 1. Registrera dig hos DriveNowjust nu, oktober 2016, är anslutningsavgiften 0 kr och du 20 minuters körning
 2. När ditt konto/körkort är godkänt (brukar ta någon dag) och du får ett mejl med ditt kundnummer kan du genast börja hyra bil direkt från gatan.
 3. Ladda ner DriveNow-appen för iPhone | Android| Windows
 4. Registrera ditt kundnummer i appen.
 5. Kom ihåg att registrera ditt DriveNow-ID i appen för att kunna låsa upp bilen med din telefon.
 6. Du får även ett kundkort hemskickat från DriveNow, det kan vara bra att ha i plånboken om till exempel Internet ligger nere när du behöver öppna bilen.

Hitta, boka och hyr en bil

 1. Öppna DriveNow-appen, den visar en karta över bilar i närheten och väljer automatiskt att visa detaljer för bilen närmast dig. Du ser bilmodell, gångavstånd till bilen, drivmedelsinfo och vilken typ av växellåda (manuell/automat) det är. Om du vill ha en annan bil, tryck på den.
 2. Klicka på Reserve för att reservera bilen om du planerar att använda den inom 15 minuter (du kan förlänga reservationen en gång).
 3. Vid bilen, välj att låsa upp den inifrån appen (eller håll det fysiska DriveNow-kortet mot enheten i vindrutan på vänster sida).
 4. Öppna dörren och sätt dig till rätta i bilen.
 5. På displayen i bilen står det ett välkomstmeddelande. Du måste Logga in för att hyrtiden ska starta, så passa på att justera säte och backspeglar innan du gör det. Det här skiljer sig från Car2Go, där hyrtiden startar så snart du öppnar bilen.
 6. Kontrollen för displayen är den runda knappen mellan sätena, vid växelspaken.
 7. Följ bara instruktionerna för att starta bilhyran. Du kommer bland annat få mata in din 4-siffriga pin-kod, intyga att du har körkort, få ange hur rent det är i bilen samt erbjudas en extra självriskreducering för 15kr.

Tips! Om du i appen i förväg matar in din destination kommer GPS:en i bilen vara förinställd på att navigera dit.

Parkera och avsluta bilhyran

 1. Du kan parkera bilen gratis var som helst där det är tillåtet att parkera personbil inom det område i Stockholm/Solna/Kista som framgår av kartan i appen. Du kan givetvis parkera utanför det området också men då fortsätter du betala och hyrtiden avslutas inte förrän du parkerat inom området. Kolla en karta över DriveNow-området i PDF-format.
 2. Tumregeln är att du får parkera fritt på valfri laglig parkeringsplats (för privat personbil) under bar himmel där det inte är parkeringsförbud inom 24 timmar eller där det inte är städdag inom 8 timmar.
 3. Lås bilen i appen så avslutas hyrtiden.
 4. Lämna helt enkelt bilen där du parkerade. Nu kan någon annan ta den.

Tips! Du kan också parkera och behålla bokningen om du ska uträtta ett snabbt ärende och fortsätta resan.

Extra tips

 • Vill du ha gratisminuter? Tanka bilen! Om bilens bränslenivå understiger 25% och du tankar och parkerar bilen när bränslenivån är över 90% så får du 20 kostnadsfria minuter till godo.
 • Både Bromma och Arlanda flygplats har särskilda parkeringsplatser för DriveNow-bilar.
 • Det finns också timpaket i appen som är prisvärda när du behöver hyra bilen i upp till ett dygn.
 • Du kan aktivera filter i appen som gör att du endast ser vissa bilmodeller, kanske endast elbilar eller till exempel endast bilar med automatlåda.

Har du inte registrerat dig ännu? Registrera ditt DriveNow-konto nu för 0kr och få 20 minuter gratis körtid*. Inga månadskostnader.

* Om du använder den här länken när du registrerar dig får jag gratisminuter. Om du uppskattar vägledningen tackar jag för din gest!

https://www.youtube.com/watch?v=bv38lLSXAvI


Kommentera