Byggstenar för förändring

Byggstenar för förändring

Varje gång jag ska starta ett nytt projekt så checkar jag av att vi – eller jag – har tänkt på alla delar i detta diagram. Jag kallar det ’Byggstenar för förändring’ och det är en sammanfattning av de fem delar, eller komponenter, som måste finnas på plats för att lyckas med förändringsprojekt: målbild, kompetens, motivation, resurser och handlingsplan.

Diagrammet 'Byggstenar för förändring', svensk variant baserad på Lippitt (1987) och Knoster (1991)

Diagrammet visar vad som händer om någon av de fem komponenterna skulle saknas.

  • Om målbilden saknas så leder det till förvirring.
  • Om kompetens saknas så leder det till ångest.
  • Om motivation saknas så leder det till motstånd.
  • Om resurser saknas så leder det till frustration.
  • Om handlingsplan saknas så leder det till att man måste starta om gång på gång.

Referenser

Bilden är baserad på en bild som Timothy Knoster visade på TASH Conference i Washington DC, 1991. Han hade då en ytterligare komponent: konsensus. Knoster var i sin tur inspirerad av Enterprise Group Ltd. och Managing Complex Change Model som togs fram av Mary Lippitt år 1987.

Många kallar det Knoster-modellen, men givet att Lippitt var först med de fem komponenterna känns det rimligt att hänvisa till den som Lippitt-Knosters modell. Även en D. eller A. Ambrose verkar ha varit inblandad men källhänvisningar är knappa. Han jobbade på samma företag som M. Lippitt grundade.


Få Pers nyhetsbrev

Per Axboms nyhetsbrev om digital etik och omtänksam design hjälper dig hålla dig uppdaterad om mänskliga rättigheter i tech-branschen. Du får utvalda inlägg i din inbox 2-3 gånger per månad.

Ange e-postadress

Kommentera