Byggstenar för förändring

Byggstenar för förändring

Varje gång jag ska starta ett nytt projekt så checkar jag av att vi – eller jag – har tänkt på alla delar i detta diagram. Jag kallar det ’Byggstenar för förändring’ och det är en sammanfattning av de fem delar, eller komponenter, som måste finnas på plats för att lyckas med förändringsprojekt: målbild, kompetens, motivation, resurser och handlingsplan.

Diagrammet 'Byggstenar för förändring', svensk variant baserad på Lippitt (1987) och Knoster (1991)

Diagrammet visar vad som händer om någon av de fem komponenterna skulle saknas.

  • Om målbilden saknas så leder det till förvirring.
  • Om kompetens saknas så leder det till ångest.
  • Om motivation saknas så leder det till motstånd.
  • Om resurser saknas så leder det till frustration.
  • Om handlingsplan saknas så leder det till att man måste starta om gång på gång.

Referenser

Bilden är baserad på en bild som Timothy Knoster visade på TASH Conference i Washington DC, 1991. Han hade då en ytterligare komponent: konsensus. Knoster var i sin tur inspirerad av Enterprise Group Ltd. och Managing Complex Change Model som togs fram av Mary Lippitt år 1987.

Många kallar det Knoster-modellen, men givet att Lippitt var först med de fem komponenterna känns det rimligt att hänvisa till den som Lippitt-Knosters modell. Även en D. eller A. Ambrose verkar ha varit inblandad men källhänvisningar är knappa. Han jobbade på samma företag som M. Lippitt grundade.


Få Pers nyhetsbrev

Utkanten av digital etik är ett månatligt nyhetsbrev som belyser exempel på skadlig teknik och lär digitala kreatörer hur man bygger för universellt välmående.

Ange e-postadress

Backa

Om du vill stötta Pers arbete med att utbilda och verka för mer omtänksamma, tillgängliga och trygga digitala tjänster kan du Swisha, donera via Paypal eller bli års-/eller månadsgivare ❤️


Kommentera